David Cornstein és Donald Trump évtizedek óta jó barátok, és utóbbinak köszönhetően előbbi most az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete. Ez alapján nem is meglepetés, hogy Cornstein ugyanúgy semmibe veszi a protokollt és a személyes kapcsolatokat helyezi előtérbe, mint a főnöke, írja a CNN.


A lap cikke szerint azzal, hogy egy Trumphoz hasonló politikus került Budapestre, Amerika hozzáállása Magyarországhoz drasztikusan megváltozott mind vizuális, mind politikai értelemben.

A CNN újságírói múlt héten egy budapesti étteremben botlottak bele a nagykövetbe, amint levest fogyasztott és habzóbort ivott két asszisztensével. Bár a nagykövetség arról tájékoztatta az újságírókat előzetesen, hogy Cornstein nem tud interjút adni, ő az ebéd befejezését követően mégis odaült melléjük beszélgetni egy kicsit.

Legelőször is azt gondolom Magyarországról, hogy ez Európa egyik legféltettebb titka. Budapest gyönyörű város. Nagyon jó hely, de a legnagyobb panaszom, amit Orbánnak és mindenki másnak elmondok, hogy a jó híreket el kell juttatni külföldre is. Mindig a védekező oldalon álltok

- magyarázta.

Az újságírók felidézték, hogy idén nyáron a Budapest Kongresszusi Központban tartott fogadást az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, és a meghívottak között szerepelt Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó is. A miniszterelnöknek Paul Anka adott szerenádot, majd Cornsteinnel ölelkeztek.

Ez csak ott történhet meg, ahol egy nagyon erős és jó vezető van. Van az a mondás az Egyesült Államokban, hogy ha táncolsz, akkor két fő kell a tangóhoz. Azt gondolom, hogy megtaláltuk a tökéletes partnert, akivel itt táncolni lehet

- mondta.

A cikkben megemlítik, ilyen jelenet négy évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna. Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata ugyanis elég fagyos volt az Obama-éra alatt.

Cornstein viszont ma már nem hogy elítéli Orbán autoriter tetteit, tiszteli is érte. A nagykövet nagy szerepet játszott abban, hogy Orbán Viktor a Fehér Házban tehetett látogatást mindkét amerikai párt tiltakozása ellenére.

Az amerikai politikus ezzel együtt nem veszi magára a kritikákat.

Nekem egy embernek kell jelentenem, és ő az Egyesült Államok elnöke. Ha valamit mondanom kell, el fogom mondani. Egyébként itt kell tartanom a frontot, és ezt teszem. Senki nem mondta eddig nekem, hogy nem látjuk az eredményét a munkádnak

- zárta szavait.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!