A Tisza Párt elnöke a magyarországi élelmiszerinflációról és annak hatásairól beszélt. Ötlete is van, mihez kellene kezdeni a helyzettel.


Először szólalt fel az Európai Parlamentben Magyar Péter. A Tisza Párt vezetője az Európa-rekorder élelmiszerinfláció hatásairól és pártja ÁFA-csökkentési javaslatáról beszélt.

Szeretnénk, ha Európa megoldást kínálna a családoknak és a kisgazdáknak az elképesztő módon megemelkedett energiaárak és alapanyagárak okozta problémákra” – mondta felszólalása bevezetőjében Magyar Péter. A politikus ezután konkrétabban is kifejtette álláspontját:

„Ugyanakkor az infláció, tisztelt kollégák nem csak rideg szám és rideg adat, óriási problémát okoz ez a legszegényebb európai embereknek. Az infláció a szegények adója, ahogy mindenki tudja. Ráadásul Magyarországon az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt 2022-ben és 2023-ban Európa-rekorder volt az infláció, az élelmiszerinfláció 60 százalék felett van. Ma több százezer olyan magyar állampolgár van, akinek a hónap végén választania kell az élelmiszer, a rezsiárak kifizetése és a gyógyszer között.”

Miután Magyar Péter felvázolta a problémát, pártja nevében röviden javaslatot is tett a megoldásra, egyúttal kéréssel fordult az Európai Parlamenthez is:

„Mi azt javasoljuk, hogy Magyarországon azonnal csökkentsék a zöldségek és a gyümölcsök áfáját 5 százalékra. Erre több példa van Európában, van ahol 0 százalék, és fokozatosan az egészséges élelmiszerek áfáját is csökkentsük 5 százalékra.

Szerintem a gazdák problémája és az infláció, az élelmiszerinfláció okozta óriási megélhetési válság elsősorban Közép-Európában mindenki által ismert. Szeretnénk megoldásokat, megoldási javaslatokat kapni a Bizottságtól és az Európai Parlamenttől. Köszönöm szépen!”


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!