A hiánypótló térképet a Soproni Egyetem készítette, ehhez hasonló 140 éve készült utoljára.


Új, hiánypótló térkép készült Magyarországról, melyet a Soproni Egyetem honlapja mutatott be.

Közlésük szerint Magyarország erdőségeinek aktuális térképe a Soproni Egyetemen az Agrárminisztérium koordinálásával készült el. Ehhez hasonló falitérkép, amely

A térképen a színekkel jelzett erdőségeken kívül látható az ország vízrajza, az úthálózat, a megyehatárok, és a települések elhelyezkedése is.

Az átnézeti térkép az Országos Erdőállomány Adattár 2024. évi adatai alapján jött létre. Az újdonságot egy videón is megmutatták, melyben Dr. Czimber Kornél, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának dékánhelyettese mesélt az újdonságról.

Többek között elmondta: "Hacsak jelentős változások nem jönnek (klímamelegedés, fafajcsere, erdőterület csökkenés/növekedés), úgy gondolom, hogy 2-5 évtizedig érvényben lehet. A főtérképen néhány területen a faállományok változhatnak, de összességében az erdőterületek, a jellemző faállományok (főleg a lassan növő fafajok állományai) megmaradnak" - vélte a szakember.

A főtérképen a 18 faállománytípus csoportot színezett erdőrészeletek mutatjaák meg. Ezen kívül van hozzá 5 ún. gyámtérkép is diagrammokkal, rajtuk többek között a magyar erdők fafajösszetétele területdiagramja és egy területkimutatási táblázat is. Kiderül belőlük az erdők tulajdonviszonyai, erdőfelügyeleti illetékesség és erdőtervezési körzethatárokat, az Erdőgazdasági Zrt-k működési határai, kezelt erdőterületek is.

A térkép angol és magyar nyelven is elérhető.

VIDEÓ: Új, hiánypótló térkép készült Magyarország erdeiről a Soproni Egyetemen

Forrás: 24.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!