Bősz Anett főpolgármester-helyettes szerint a fővárosnak nincs forrása az építmény befejezésére és a fenntartására sem.


Idén nyár elején a főpolgármesteri kabinet úgy döntött, hogy nem költ a továbbiakban az állam által megrendelt és finanszírozott, de be nem fejezett Biodómra - válaszolta Bősz Anett, kultúráért felelős főpolgármester-helyettes a Népszava megkeresésére.

A politikus azzal indokolta a döntést, hogy a Fővárosi Állat és Növénykert összesítése szerint 2022 novembere és 2023 májusa között több mint félmilliárd forintot emésztett fel a Biodóm fenntartása még csökkentett üzemmódban is.

- jelentette ki a főpolgármester-helyettes.

Bősz Anett azt azonban elismerte, hogy a buborék alakú építmény megtartásához mindenképp szükséges lenne egy minimum hőfok. Amennyiben ez nem biztosított, akkor a tetőszerkezet tetején lévő, kívülről is látható háromszögek egyszerűen összeesnek, a tető beázik.

A Biodóm befejezésének költségeit a 2019-es önkormányzati választások után 13-17 milliárdra becsülték, de Karácsony Gergely helyettese szerint nagyjából 60 milliárd forintra lenne szükség a létesítmény berendezéséhez, állatokkal, növényekkel való benépesítéséhez. Ennyi pénze pedig nincs rá a fővárosnak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!