Még októberben derült ki, hogy míg a rokonok a kétéves João Miguel Alves kezelésére gyűjtögettek, a gyermek édesapja jócskán megcsapolta a nagyjából 46 millió forintnak megfelelő összeget, amely összegyűlt.

Ráadásul pénzköltésének egyáltalán nem volt köze a fia jólétéhez: a 37 éves férfi drogokra, prostituáltakra, alkoholra és luxusszállodákra költött el iszonyatos összegeket. A férfi még tavasszal hagyta el a családját, ám továbbra is hozzáférése volt két olyan számlához, ahová az adományok befolytak.

João SMA-izomsorvadásban szenvedett, amelyre ugyan van gyógyszer, csak éppen 26 millió forintba kerül. A helyzet sürgőssége miatt azonban nem várt összefogás alakult ki a kisfiú megmentése miatt: rengetegen adakoztak, a gyermek szülővárosában például maratont is szerveztek ennek apropóján, amelynek bevételét a gyógyszerekre szánták.

João kezelése augusztusban kezdődött meg, az első három kezelést a brazil állam támogatta,

ám a kisfiú szervezete október 17-én feladta a küzdelmet.

Apját a felesége jelentette fel, miután észlelte, hogy hatalmas összegek tűnnek el a számláról, a rendőrök pedig egy luxusszállodában találtak rá, ahol több mint két hónapja lakott. A férfit letartóztatták.