Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a Delta Force kommandósait harci kutyák segítették a világ legkeresettebb terroristája elleni akcióban. Az egyik kutya meg is sérült, amikor al-Bagdadi három gyereket magával húzva megpróbált elmenekülni egy föld alatti alagúton át, majd amikor az állat a közelébe ért, felrobbantotta magát.

A kutyákat épp azért vitték magukkal az amerikai katonák, mert tartottak attól, hogy a terroristák robbanómellényeket használnak, ami veszélyeztetheti az akció résztvevőinek életét.

Más információt azonban nem hoztak nyilvánosságra, tartva attól, hogy a kutyák segíthetnek beazonosítani, pontosan melyik egység vett részt a támadásban. Így jelenleg a nevük is titkos információnak minősül.

Donald Trump ennek ellenére tweetjében kitette az egyik kutya fotóját.

A képen a kutya egy speciális katonai hámot visel. Bár az elnök az állat fajtáját nem közölte, szakértők szerint egy Belga Malionis, vagyis egy belga juhászkutya lehet.

Hasonló kutyákat támogatták a haditengerészet kommandósait az Osama Bin Laden elleni akcióban is, mert bátrak, intelligensek, és könnyen kiképezhetőek.

A vasárnap hajnali támadás előkészületeiről közben már részletek is napvilágot láttak. A New York Times arról ír, hogy a kurd felderítőknek az eddig ismertnél sokkal nagyobb szerepük lehetett a sikeres akcióhoz vezető lépésekben.

Az amerikaiak ugyanis a kurdok segítségét kérték, hogy derítsék fel, pontosan mi várhatja őket a helyszínen. Az általuk megszerzett információkból előre tudták, hány szobája van az épületnek, amiben al-Bagdadi és kísérői bújkáltak, sőt, a titkos alagútról is tudomást szereztek, ahol végül a terrorista vezér végzett magával.

Ugyancsak a kurd felderítők voltak azok, akik segítettek al-Bagdadi holttestének DNS-azonosításában. Ehhez ugyanis egy olyan mintára volt szüksége az amerikaiaknak, amely minden kétséget kizáróan az Iszlám Állam vezetőjétől származik.

A kurdoknak sikerült ellopniuk al-Bagdadi egyik boxerét, és vérmintát szerezniük az amerikai hadsereg számára.

Így hozzájutottak ahhoz a DNS-mintához, amit utána összevethettek a helyszínen talált maradványokból származó DNS-sel.

A kurdokat többek közt épp ezért érte akkora meglepetésként és csalódásként, hogy az Egyesült Államok magukra hagyta őket a törökökkel szemben. Úgy gondolták, az amerikaiak megvédik majd őket, cserében azért, hogy szilárd szövetségeseik voltak az Iszlám Állam elleni küzdelemben, valamint a terrorista vezér elleni akcióban is.

Al-Bagdadi maradványait egyébként amerikai források szerint az akció után a tengerbe szórták, ugyanúgy, ahogy ezt Oszama Bin Ladennel is tették annak idején. Ezzel azt akarták elkerülni, hogy a terrorista vezér sírhelye zarándokhellyé változzon.