Bizonyítékot találtak arra, hogy orosz hackerek akarják megzavarni az EP-választást.


Közel 1,4 milliárd forintot költhetnek el arra, hogy informatikai szempontból biztonságosabb legyen a magyarországi EP-választás - írja a Népszava.

A FireEye kiberbiztonsági cég nemrég jelentette be: bizonyítékot találtak arra, hogy orosz hackerek akarják megzavarni az EP-választást. Az államilag támogatott csoportok olyan hitelesnek tűnő, valójában azonban adathalász e-maileket küldött szét a tisztviselőknek, amelyekkel kormányzati információkhoz juthatnának.

Ehhez kapcsolódóan az európai politikusok március 12-én elfogadtak egy állásfoglalást, amely szerint Oroszország már nem tekinthető stratégiai partnernek. Ebben az is szerepel, hogy ha újra megsértik a nemzetközi jogot, további szankciót kell bevezetni Moszkva ellen.

A lap szerint a magyar választási rendszert már elkezdték felkészíteni, amivel egyelőre több probléma is akadt. Március elején a Választási Kommunikációs és Információs Rendszerbe például csak nagy nehezen tudtak belépni a választási irodák tagjai.

A kibervédelem 377 millió forintot fordítanak, a választási informatikai rendszerek üzemeltetésére, fejlesztésére és minőségbiztosítására 1032 millió forintot tervezett a választási szerv. Mindezeken túl létrehozták a Választási Informatikai Biztonsági Műveleti Központot, amely folyamatosan figyeli, történik-e bármilyen támadás a rendszer ellen.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!