Az árvízvédelemben résztvevő járművek is használhatják a buszsávokat, matricát is kapnak. Azonban továbbra is tilos a buszok és trolibuszok forgalmának akadályozása.


Csütörtöktől új rendelet lép életbe, amely lehetővé teszi, hogy az árvízi védekezésben részt vevő járművek használhassák a buszsávokat – derült ki a Magyar Közlönyből. A KRESZ módosítása után megszületett Orbán Viktor által aláírt rendelet kimondja, hogy

Azonban továbbra is tilos, hogy a buszok és trolibuszok forgalmát akadályozzák.

A rendelet pontosan meghatározza, hogy csak a kijelölt szervezetek járművei használhatják a buszsávokat, és ezt is csak azokon a településeken, amelyek érintettek az árvízi védekezésben. „Más jármű továbbra sem hajthat a buszsávba, kivéve ha keresztezni kell azt” – áll a rendeletben.

A kormány külön határozatot is elfogadott a 2024-es őszi árvíz által érintett területek védekezésében részt vevő járművek számára. Lantos Csaba energiaügyi minisztert bízták meg azzal, hogy kijelölje az árvízi védekezésben részt vevő szervezeteket, és gondoskodjon arról, hogy járműveik megkapják az erre szolgáló öntapadós matricát, amelyen a „Országos Műszaki Irányító Törzs, OMIT, Árvízvédelem” felirat szerepel.

A matrica pontos mérete és elhelyezése is szabályozva van, és a buszsávok használatát a rendőrség ellenőrzi majd.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!