A miniszterelnök kitért arra is, hogy a védelem alatt álló területek hosszát növelni kellett, és a Lajta miatt rendkívüli készültséget vezettek be. A vízügyi szakemberek pontosan tudják, hol és milyen szinten tetőzik a Duna.


Orbán Viktor rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be az árvízi védekezés állásáról, és arról, hogy a kiöntő folyók mekkora károkat okoztak eddig.

„A védekezés hetedik napjánál járunk” – kezdte a miniszterelnök. A Lajta Mosonmagyaróvárnál ma délelőtt tetőzik, és ez várhatóan a valaha mért legmagasabb vízszint lesz. A Duna is itt tetőzik majd a mai nap folyamán. Ha a tetőzési helyszínek közötti távolságot nézzük, akkor ez kb. 50 kilométer.

„Ausztriából látjuk, hogy az apadás nagyon lassú” – tette hozzá Orbán. A két fő veszély: a legmagasabb vízszint mederben tartása és a lassú apadás kezelése.

– magyarázta Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint Budapest védelme biztosított, a legérzékenyebb területeken sem kell gondra számítani. Most leginkább a Dunakanyar van veszélyben, Kismaros például tegnap kritikus helyzetben volt, de Orbán szerint már ezen is túljutottak.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy a védelem alatt álló területek hosszát növelni kellett, és a Lajta miatt rendkívüli készültséget vezettek be. A vízügyi szakemberek pontosan tudják, hol és milyen szinten tetőzik a Duna, a jelenlegi becslések szerint jövő hét közepére hagyja el az országot a legmagasabb vízszint. Budapesten szombat éjjel várható a tetőzés, a rakpartokat pedig a jövő hét közepén lehet majd újra használni.

– mondta Orbán, hozzátéve, hogy a börtönökben homokzsákokat is töltenek.

Bár a helyzet komoly, a miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az ország biztonságban van, sem emberi, sem eszközhiány nem hátráltatja a védekezést.

– mondta Orbán. Külön kiemelte, hogy a legérzékenyebb helyeken is jól halad a védekezés, így például a Margitszigetnél és a Batthyány téri aluljárónál is.

(via MTI)

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!