Újabb beszámoló jelent meg a miniszterelnök újságírókkal folytatott háttérbeszélgetéséről. Egy német újságíró szerint Orbán azt mondta, hogy három dologban tér el az EU és az általa képviselt vélemény.


Újabb beszámoló jelent meg arról a beszélgetésről, amit Orbán Viktor folytatott a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján résztvevő újságírókkal még múlt héten. Ezúttal Ralf Schuler írt egy beszámolót a német pleiteticker.de oldalon, a cikket a Telex szúrta ki.

Ahogy arról mi is beszámoltunk: múlt hét csütörtökön a Karmelita kolostorban személyesen fogadta Orbán Viktor az MCC médiakonferenciájának vendégeit. A beszélgetésről Rod Dreher, az American Conservative felelős szerkesztője írt elsőként beszámolót. Orbán eszerint beszélt többek között az orosz-ukrán háborúról, és egy kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: „egyértelműen nem” szeretné, ha Magyarország az EU-ban maradna. Ezt részt azonban a szerző később pontosította, és helyette ez jelent meg:

Emellett nagy port kavart az az állítólagos kijelentése is, miszerint Ukrajna jelenleg a „senki földje”.

Schuler beszámolója már nem említi meg Orbán EU-val kapcsolatos kijelentését. Azt viszont rögzíti,

A német újságíró tudósítása szerint Orbán úgy fogalmazott, hogy három dologban tér el az általa és az unió többi tagországa által képviselt vélemény. Ezek a migráció és az LMBTQ+ mozgalmak kérdései, valamint az Európai Egyesült Államok terve.

- fejtette ki a magyar kormányfő Schuler szerint.

A német újságíró arra következtetésre jutott, hogy Orbán Ukrajna megítélésében is egyértelműen elhatárolódik az uniós vonaltól. Mint írta, Orbán szerint „az idő nem a NATO oldalán áll” és hogy nem lát olyan pontot, „amiért győztes pályán lennénk”. A magyar miniszterelnök úgy látta, hogy a Nyugat csak fegyverkészletekről beszél, azzal viszont nem néz szembe, hogy Ukrajna legkorábban tavasszal katonahiánnyal fog szembenézni, miközben Oroszország továbbra is sokkal nagyobb számú csapatokat tud mozgósítani.

A nyugat stratégiáját Orbán átláthatatlannak nevezte, és azt is hozzátette, hogy a 27 uniós kormányfő közül senki sem volt képes még elmagyarázni neki, hogy mi a francia, német vagy európai stratégia a konfliktusban.

- fejtette ki Orbán Schuler beszámolója szerint.

A kormányfő azt is elmondta, hogy Oroszország nem ijed meg az elszigetelődéstől, ahogy azt a Nyugat képzeli, mert történelme során sokszor volt már ilyen helyzetben.

A Telex kereste az ügyben Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét is, hogy megtudják, miről beszélt pontosan Orbán a találkozón, de választ egyelőre nem kaptak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!