A robbanásokban kilencen meghaltak és közel háromezren megsebesültek, köztük civilek is. A módosított távközlési eszközöket lehet, hogy Budapesten gyártották.


A Hezbollah bosszút ígért Izrael ellen, miután a csoport azzal vádolta meg az izraeli hadsereget, hogy csipogókat robbantott fel Libanon-szerte, írja a Reuters.

A sebesültek között van Irán libanoni nagykövete, Mojtaba Amani is, aki csak könnyebb sérüléseket szenvedett.

Ziad Makary libanoni információs miniszter izraeli agressziónak nevezte az esetet, míg a Hezbollah közleményében azt írta:

Az izraeli hadsereg, amely az októberi gázai háború kezdete óta folyamatosan összecsapásokba keveredik a Hezbollahhal a libanoni határ mentén, nem reagált a vádakra. Egy katonai szóvivő csupán annyit mondott, hogy

A támadások több Hezbollah által uralt területen történtek, köztük Dél-Libanonban, Bejrút déli külvárosában (Dahiyeh) és a Bekaa-völgyben. Egy bolt biztonsági kamerái is rögzítettek egy robbanást: az egyik vásárló éppen fizetett, amikor egy kis csipogó felrobbant mellette.

A New York Times szerint Izrael Tajvanban gyártott Gold Apollo csipogókba rejtett robbanóanyagokat, amelyeket Libanonba csempésztek. A robbanóanyagokat a csipogók akkumulátorai mellett rejtették el, és távolról robbantották fel őket.

Mint korábban mi is megírtuk, az is lehetséges, hogy

A Gázában Izraellel háborúzó Hamasz is elítélte a robbantásokat, kijelentve, hogy ezek

A robbantások után Dél-Bejrútban pánik tört ki, és a mentők folyamatosan érkeztek a sérültekkel. A Mount Lebanon Kórházban egy Reuters-tudósító vérző kezű, fájdalomtól kiabáló embereket látott. Hassan Wazni, a déli Nabatieh kórház igazgatója arról számolt be, hogy 40 sérültet ápolnak, akik közül sokan az arcukon, a szemükön és a végtagjaikon sérültek meg.

Az ENSZ libanoni különmegbízottja, Jeanine Hennis-Plasschaert is elítélte a támadást, és figyelmeztetett, hogy ez egy rendkívül aggasztó eszkaláció.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!