Már megnézheted az idei World Press Photo kiállítást a Biodómban. Ezek a fotók önmagukban is rendkívül erőteljesek, de érdemes megismerned a mögöttük álló hátteret és azokat az eseményeket, amelyeket bemutatnak.

Már megnézheted a világ legrangosabb sajtófotóversenyének díjazottjait ez alkalommal új helyszínen, a Biodómban. A World Press Photo 2024 díjnyertes alkotásai idén is főként a pusztító konfliktusokat és politikai felfordulásokat, a klímaválságot, a migrációt és a világ legégetőbb problémáit dokumentálják.

Mi már láttuk a kiállítást, ismerd meg a legfelkavaróbb fotók történetét!

A Biodómban letaglózó válogatást láthatsz a győztes pályaművekből. A 24 regionális győztes között természetesen a 4 globális győztes fotóit is megnézheted. Ezek a fotók önmagukban is rendkívül erőteljesek, de érdemes megismerned a mögöttük álló hátteret és azokat az eseményeket, amelyeket bemutatnak.

Az év sajtófotója Mohammed Salem Egy palesztin nő átöleli az unokahúga testét című képe lett. A fotó tökéletesen összefoglalja azt a szélesebb értelemben vett tragédiát, ami a Gázai övezetben zajlik. Az 5 éves Saly édesanyjával és nővérével együtt vesztette életét, amikor egy izraeli rakéta eltalálta otthonukat a gázai Khan Younisban.

Első helyezett Az év története kategóriában a Lee-Ann Olwage által készített Valim-babena című képsorozat lett.

A 91 éves „Dada Paul” már 11 éve él demenciával, és 41 éves lánya, Fara Rafaraniriana gondoskodik róla. Madagaszkáron a tájékozatlanság miatt a memóriavesztés tüneteit mutató embereket gyakran megbélyegzik. Sokan úgy vélik, hogy ezek a démoni megszállottság vagy „őrület” jelei. Ezzel szemben Fara és Dada Paul története jól tükrözi a szeretetteljes malgasz valim-babena elvet, amely szerint a felnőtt gyerekek kötelessége segíteni szüleiket.

Hosszú távú munkák kategóriában az első helyezést Alejandro Cegarra érte el A két fal című munkájával, amely a kiszolgáltatott migráns közösségek sorsát dokumentálja.

Az USA bevándorláspolitikájának köszönhetően több ezer ember rekedt Mexikó határvárosaiban, ahol gyakran korrupt hatóságok és drogkartellek irányítása alatt állnak. A migránsokat és menedékkérőket arra kényszerítik, hogy rögtönzött táborokban várakozzanak, ahol fokozott erőszaknak és bizonytalan életkörülményeknek vannak kitéve.

A Szabadon választott formátum első díját az ukrán származású Julia Kochetova nyerte el A háború személyes című munkájáért. A webalapú projektben a dokumentarista képeket költészettel és zenével kombinálja, hogy megmutassa a világnak, milyen az, amikor a háború mindennapi realitássá válik.

A Globális díjazottakon kívül voltak persze más fényképek is a kiállításon, amik nagyon megrendítőek voltak számunkra.

A fegyveres konfliktusok árnyékában élő emberekről készült fotók idén is a legfelkavaróbb pályázatok közé tartoznak. Többek közt Etiópiából, Mianmarból, Afganisztánból, és a Gázai-övezetből is láttunk erős fotókat.

Idén is több régióból érkeztek fotók a klímaválság hatásairól. A kiállított fotókon szembesültünk például azzal is, milyen nehézségeket okoztak a rekorddöntő erdőtüzek Kanadában, a történelmi aszály az Amazonasban, vagy a tengerszint emelkedése Fidzsin.

Egy természeti csapás következményét örökíti meg az a kép is, ami számomra a legmegrendítőbb volt. A fotón Mesut Hançer fogja 15 éves lánya kezét, aki alvás közben vesztette életét, amikor nagymamája háza összeomlott egy földrengés során Törökországban.

„Fotózd le a gyermekemet” – hívta oda Hançer a fotóst. Ez a kép világszerte több száz újság címlapjára és közösségi média felületre került, és a tragédia szimbólumává vált.

Nagyon felkavaró volt az a fotósorozat is, ami a szexuális erőszak túlélőinek személyes útjait mutatja be az etiópiai Tigré régióban. Ezeknek a nőknek sok esetben, még ha a háború véget is ért, továbbra is társadalmi előítéletekkel és megbélyegzéssel kell szembenézniük.

Kevés olyan kép szerepel a kiállításon, amin mosolygó embereket látunk, éppen ezért az egyik kedvencem fotó, az volt, amin a Tigréi Védelmi Erők harcosa két év után először találkozik édesanyjával.

Megható volt bepillantást nyerni Jiuer, egy háromgyermekes fiatal, észak-kínai édesanya utolsó éveibe, aki a rák diagnózisa után mélyebb megbecsülést tanúsított az élet iránt, miközben szembenézett a halállal.

Természetesen a budapesti tárlat is csak egy válogatást nyújt a legjobb alkotásokból. Ha a projektek összes fényképére kíváncsi vagy, látogasd meg a World Press oldalát.

A WORLD PRESS PHOTO 2024. kiállítást és az azt kísérő On The Spot kiálltást október 27-ig nézheted meg a Biodómban. Részletek a kiállítás honlapján, ahol egy ironikus figyelmeztetést is kiszúrhatsz, ami feltételezem elsősorban a szélsőjobboldali Mi Hazánk híveinek szólhat: "A kiállításon előfordulnak olyan felvételek, amelyek jogszabályi vagy egyéb okok miatt egyes látogatók számára érzékeny tartalmat jelenthetnek.

Korábban már mi is beszámoltunk arról, hogy a tavalyi botrány után milyen nehezen talált új helyszínt a kiállítás, miután sorra utasították el az állami intézmények.

Címkép: MTI/Szigetváry Zsolt

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!