Vizsgálatot indított a holland védelmi minisztérium annak kiderítésére, hogyan lőtte meg saját gépágyúja a holland légierő egyik F-16-os vadászgépét, egy januári gyakorlaton - jelentette a helyi sajtó.

Az eset még január 21-én történt. A beszámolók szerint a holland légierő két vadászgépe lőgyakorlatot tartott a Vlieland szigeten található Vliehors lőtéren, és miközben a kijelölt célpontokra lőttek gépágyúval, legalább egy lövedék eltalálta a gépet, amiről kilőtték. A balesetben senki sem sérült meg, a pilóta kényszerleszállás tudott végrehajtani a Leeuwarden katonai repülőtéren - írta a helyi sajtó. A beszámolók szerint a hajtóműben is találtak lövedékdarabokat.

Két videó, ami bizonyítja, nincs tökösebb az orosz vadászpilótáknál

Mindkét felvétel Szíria felett készült.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan hogyan is sikerült saját magát eltalálnia az F-16-osnak. A cél, hogy a jövőben ilyen eset ne fordulhasson elő - közölte a védelmi minisztérium.

Az F-16-os vadászgép sérülései. Fotó: Inspectie Veiligheid Defensie

Az eset nem példátlan. 1956-ban az Egyesült Államokban egy F-11-es vadászgép szenvedett hasonló balesetet, egy tesztrepülés alatt. A gép pilóta az óceán felett lőtt ki több lövedéket gépágyújával a víz felé, majd egy perccel később váratlanul betört a szélvédője és a hajtóművek is furcsa hangokat kezdtek kiadni - írta a Popular Mechanics.

A tesztpilóta azt hitte, madárral ütközhetett, de a vizsgálatok kiderítették, hogy olyan gyorsan süllyedt az utánégetőt használó gép, hogy megelőzte a közben lelassuló lövedékeket, és berepült azok útjába. Így végül saját lövedékei találták el a repülőt. A pilóta súlyos sérüléseket szenvedett a kényszerleszállás közben.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!