Péntektől várhatóan jövő hét elejéig csak vészhelyzet esetén, csónakkal hagyhatja el a települést a lakosság. Se munkába, se iskolába nem mehetnek. Egyelőre mindenki teljesen nyugodt, de a polgármester szerint ahogy telnek a napok, nőni fog a feszültség.

„Nézze, ez 5-10 évente előfordul, hozzá vagyunk szokva. Igaz, most már hajóval se lehet majd kimenni, de ezt a pár napot kibírjuk. Mindenki teszi a dolgát, polgármester úr a helyzet magaslatán, szóval nincs semmi probléma” – mondja Mónika, akit a kisoroszi révállomás mellett szólítunk meg csütörtök dél körül.

Mónika állami cégnél dolgozik, az önkormányzat ilyenkor igazolást állít ki számára, amit a munkáltatója elfogad. A fia viszont egy magáncég alkalmazottja, neki szabadságot kell kivennie. Arra számítanak, hogy amennyiben a 11-es út járható marad, legfeljebb 1-2 munkanapot kell majd kihagyniuk – addig is, ha bármiben segíteni tudják a védekezést, mennek, hiszen úgyis ráérnek.

Bárki mást kérdezünk a falu egyébként kifejezetten kihalt főutcáján, szinte ugyanazt mondják.

– foglalja össze sommásan egy nő, aki éppen a boltba készül. A főutcán található Coop az egyetlen üzlet a faluban. Az eladók azt mondják, teljesen fel vannak készülve az előttük álló időszakra. Amit lehet, berendeltek előre, a friss és romlandó árut pedig az önkéntes tűzoltók hozzák át csónakkal minden reggel. Kamion előreláthatólag jövő hét közepén tud majd újra bejönni, de biztosak benne, hogy nem lesz ellátási probléma.

Réti Zoltán a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság munkatársa, kollégájával műszaki felügyelőnek rendelték ki a harmadfokú készültség végéig. Azt mondja, egyelőre semmilyen váratlan fejlemény nem adódott, az előzetes tervek szerint halad a védekezés.

„Kisoroszi abban a kiváló helyzetben van, hogy 2018-ban megvalósult egy olyan árvízvédelmi beruházás, aminek következtében több mint 500 méternyi töltés épült. Ez szinte teljes biztonságot ad a településnek, alig maradt olyan szakasz, ami veszélyt jelenthet” – magyarázza.

A feladatuk elsősorban a lakossági igények kielégítése: felmérik, kinek meddig jöhet be a kertjébe a víz, ki kell-e pakolniuk adott esetben a pincéből vagy a teraszról. Arra számít, hogy jövő szerdáig biztosan maradnak majd.

„Az őseink dombra építették a falut, ezek a házak 12-13 méter magasan találhatók, szóval soha nem voltak veszélyben. Persze az ártérre épült nyaralókkal más a helyzet, de azóta ezeknek a nagy részéhez is építettek gátakat” – mondja Sára András, aki 45 éve tölti nyarai nagy részét a faluban.

A szigetcsúcs viszont körülbelül másfél-két kilométer hosszan teljesen víz alá került, de ez senkit nem ér váratlanul, rendszeresen tapasztalnak hasonlót.

Mikolai Gábor születése óta itt él, emlékszik már az 1965-ös nagy árvízre is. Onnantól 2002-ig semmilyen komoly szituáció nem volt, utána 2006-ban, 2010-ben és 2013-ban volt magasabb vízállás. Az elmúlt 11 évben pedig a mostani az első alkalom.

„Volt, hogy kocsival, máskor UAZ-zal hordtam a katonákat és a tűzoltókat a gáthoz, vagy éppen ebédelni” – idézi fel, miközben a szerda délután óta hivatalosan lezárt bekötőúton elhagyjuk a települést Tahitótfalu irányába.

A víz a falu végétől nagyjából 2 és fél kilométerre lepte el először az utat, de Gábor szerint hamarosan ennél jóval közelebb fog jönni: „itt ma délután már víz lesz, holnapra pedig térdig fog érni” – mondja a falutáblától nem messze.

Azon a ponton, ameddig száraz lábbal (illetve kerekekkel) el tudtunk jutni, most még épphogy csak átfolyik a víz, de ez is változni fog néhány órán belül. Itt futunk össze Molnár Csaba polgármesterrel, aki épp egy híradós stábot kísér. 2002 óta vezeti a települést, ez az ötödik hasonló védekezés, amit levezényel, de határozott nemmel felel arra a kérdésre, lehet-e ezt egy idő után rutinból csinálni.

A település helyzete abból a szempontból teljesen egyedi, hogy az 5-7 napig tartó elzártság miatt meg kell szervezni az alapellátást, valamint a tűzbiztonsági és betegellátást is. Ebben óriási segítséget kapnak a KÖTÉL Egyesülettől – teljes nevükön Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület–, akik már 2013-ban is itt voltak, most pedig újra számos dolgot ajánlottak fel a technikai eszközöktől és személyzettől a főtéren állomásozó tűzoltóautóig.

A polgármester szerint egyelőre semmi nincs, amiben hiányt szenvednének. „Ha a mai tudásunk szerinti árvíz érkezik meg, péntek esti tetőzéssel, akkor a jelenlegi személyi állománnyal és technikai eszközökkel tudnunk kell kezelni.”

Úgy számol, hogy közúton jövő szerdáig nem lesz megközelíthető a falu, a menetrend szerinti kompközlekedés pedig kedden állhat helyre, addig hajózási tilalom lévén még saját csónakkal is csak különösen indokolt esetben lehet elhagyni a települést.

Emiatt is azon lesznek, hogy legalább a rév minél hamarabb újraindulhasson, addig pedig mindenkinek személyesen állít ki igazolást, akinek kényszerűen mulasztania kell az iskolából vagy a munkából.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!