Otthonteremtési célra adómentesen is felhasználhatók lennének az önkéntes nyugdíjpénztári összegek.


Új javaslatot vizsgál a Gazdasági Kabinet Nagy Márton vezetésével, amely lehetővé tenné a hosszú távú megtakarítások, különösen az önkéntes nyugdíjpénztári összegek adómentes felhasználását otthonteremtési célokra, írja a 24.hu. A javaslat az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közös kezdeményezésére született.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke elmondta, hogy a javaslat kizárólag az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokra vonatkozna, más megtakarítási formák, például a nyugdíjbiztosítások és a nyugdíj-előtakarékossági számlák nem lennének érintettek.

A jelenlegi szabályok szerint tíz év tagság után a hozamok adómentesen felvehetők, de a tőkéhez csak a nyugdíjkorhatár elérése után lehet köztehermentesen hozzáférni. Az új javaslat szerint azonban a megtakarítások akár tíz év tagságon belül is felhasználhatók lennének, ha azt otthonteremtési célra költik.

A program célja nemcsak az otthonteremtés támogatása, hanem az építőipar fellendítése is. Az ÉVOSZ becslése szerint körülbelül 10 ezer milliárd forint pihen az önkéntes nyugdíjpénztárak számláin, és ha a pénztártagok mindössze öt százaléka élne a lehetőséggel, az évente 500 milliárd forint többletkeresletet jelentene az építőipar számára. Ebből a pénzből nemcsak az építőipar profitálna, hanem az energiatakarékossági célok is előmozdulnának, hiszen a korszerűsítések révén a lakóépületek energiahatékonysága is javulna.

A javaslat alapján a megtakarítások felhasználása önkéntes alapú, és nem kötelező lenne. A cél az, hogy a pénztári tagok saját döntésük alapján, évfordulóktól függetlenül hozzáférhessenek megtakarításaikhoz, amennyiben azt lakásépítésre, lakásvásárlásra vagy lakásfelújításra fordítják. Az elképzelés továbbá lehetővé tenné, hogy a pénztártagok gyermekeik számára is felhasználják ezt a kedvezményt lakáscélra.

A tervezet azonban komoly háttérszámításokat igényel, hogy a kedvezmény ne veszélyeztesse az önkéntes nyugdíjpénztárak működését. A javaslat még kidolgozás alatt áll, és részletes szabályai egyelőre nem ismertek. A célcsoport leginkább az 50 év feletti lakosság, akik elöregedett és energiaigényes épületekben laknak, és az ő támogatásuk jelentős hatással lehet a lakásállomány korszerűsítésére és az energiatakarékosságra.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!