Csupán 1550-en kerültek be az idén ötéves tanárképzésbe, közöttük is elenyésző azok számok, akik természettudományos tárgyakat tanítanának.


Az ország legnagyobb tanárképzőjén, az ELTE Tanárképző Központjában mindössze 5 új hallgatót sikerült felvenni kémiatanár szakra valamilyen szakpárosításban, más egyetemen pedig egyetlen kémiatanárt sem képeznek - írta meg a felvi.hu alapján a Népszava.

Osztatlan ötéves tanári képzésre 1550 főt vettek fel, többségük angol, magyar és történelem szakra jelentkezett, a természettudományos tárgyak a rangsor végén találhatóak. Az ELTE Tanárképző központjában biológiát 42-en, matematikát 41-en, fizikát pedig 12-en választottak bármilyen szakpárosításban.

A vidéki egyetemeken sem jobb a helyzet: Debrecenben egyetlen angol-biológia szakos hallgató van, Szegeden angol-biológia szakon 3, angol-földrajzon 2, magyar-matek szakon 1 ember tanulhat. A Pécsi Tudományegyetemen 8 biológiatanár lesz valamilyen szakpárosításban, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen 2-2 matek- és biológiatanárt képeznek, Miskolcon pedig 11 földrajztanárnak készülő hallgató kezdi meg a képzést szeptemberben.

A lap számításai szerint a kormány hiába dicsekszik azzal, hogy a tavalyi 7,3 ezer helyett idén 10,5 ezer ember jelentkezett pedagógusképzésre, a növekedés mögött valójában az óvoda- és gyógypedagógusok állnak, osztatlan tanári képzésre alig százzal vettek fel több embert (tavaly 1458 hallgatót vettek fel).


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!