Sajtóinformációk szerint hazánk garanciákat kért arra, hogy nem kizárólag Kijev felfegyverzésére fordítják a békekeret pénzét.


Magyarország megakadályozta az Európai Békekeret (EPF) nyolcadik részletének folyósítását az Ukrajnának szánt fegyverekre, írja a Telex az ANSA alapján. Az olasz lap értesülései szerint egy 500 millió eurós részletről van szó, amit jövő hétfőn kellett volna kifizetni.

Úgy tudják, hogy Magyarország garanciákat követelt arra vonatkozóan, hogy az EPF nem kizárólag Kijev felfegyverzésére fordítja a pénzt, hanem a jövőben is megtartja „globális horizontját”. Az Európai Tanács a tagállamok biztonságának megerősítése érdekében hozta létre a békekeretet. A tavaly február óta tartó orosz-ukrán háborúban a tagállamok az EPF-en keresztül vásárolnak fegyvereket Ukrajnának.

A portál megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot azzal kapcsolatban, hogy miért akadályozták meg a nyolcadik részlet kifizetését, de egyelőre nem kaptak választ.

A lap emlékeztet, hogy a 2027-ig használható 5,7 milliárd eurós alapot további kétmilliárd euróval toldották meg. A pluszpénz feléből főleg tüzérségi lőszerbeszerzésről döntöttek Ukrajnának, amit a tagállamok nagy része közösen intéz. Ez az első alkalom, hogy az uniós Európai Védelmi Ügynökségen keresztül, kifejezetten egy külső országnak vásárolnak katonai eszközöket.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!