Az elmúlt ötven évben több mint 1500 darab készült a bálnának is becézett gépből.


A teherszállítmányozással foglalkozó Atlas Airé lesz az utolsó jumbo jet, írja a The Guardian. A Boeing ugyanis közel fél évszázad után befejezte a 747-es gépek gyártását.

A Boeing egyik legismertebb repülőgépét 1969-ben gyártották először. A vállalat 50 ezer dolgozója nagyjából 16 hónapig építette az akkoriban a világ legnagyobb kereskedelmi repülőjének számító 747-est, azóta további 1573 készült még.

A jumbo jet volt az első, amit két folyosóval készítettek. Egy másik jellegzetessége a púp volt, ami miatt megkapta a bálna becenevet is. Ez valójában egy második fedélzet volt, ami a pilótafülkétől egészen a gép harmadáig nyúlt vissza.

Az Egyesült Államokban utoljára a Delta Airlines használta utasszállításra 2017-ben, Európában a Lufthansa flottájában a mai napig szerepel a Boeing 747-es.

A gyártás leállítását többek között az élesedő versenyhelyzet okozta. A francia Airbushoz hasonlóan a Boeing is inkább a négy helyett két hajtóművel szerelt, üzemanyag-takarékos, széles törzsű gépek gyártása felé fordult. Ráadásul az amerikai gyár és a szövetségi légügyi hivatal (FAA) kapcsolata feszült, miután a 737 Max előbb 2018-ban egy indonéz, majd 2019-ben egy etióp légitársaság gépeként zuhant le.

Az utolsó bálna itt indult útnak a gyárból kedden:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!