A floridai Donnie Adams elsőre csak egy kisebb dudort fedezett fel a combján, pár nap múlva már lábra sem tudott állni. Két műtétre volt szüksége, hónapokig lábadozott.


Húsevő baktériummal fertőződött meg egy floridai férfi, miután az egyik rokona megharapta egy családi összejövetelen. Donnie Adams már két műtéten is átesett.

Az 52 éves Riverview-i férfi elsőre csak egy kis dudort vett észre a bal combján, két nappal azután, hogy egy családi eseményen összebalhézott az egyik rokonnal.

Adams ekkor visszatért a floridai Szentpétervár kórházának sürgősségi osztályára, ahol megállapították, hogy azonnali kezelésre van szüksége. Az őt ellátó sebész azt mondta, hogy amikor megvágta a szövetet, abból egy szürke folyadék szivárgott ki. Ez pedig egyértelmű jele a nekrotizáló fasciitis nevű lágyszöveti fertőzésnek, amire gyakran húsevő fertőzésként is hivatkoznak.

Ezt a betegséget többféle baktérium is képes előidézni, és gyulladással, illetve szövetek gyors elhalásával jár. A leggyakoribb kórokozók feltételezhetően a Streptococcus nemzetségbe tartozó baktériumok, amelyek általában a bőr sérülésein keresztül jutnak be a szervezetbe. Ha a betegséget nem kezelik, veszélyes immunreakcióhoz, úgynevezett szepszishez, szervi elégtelenséghez és halálhoz vezethet. Azonban még kezelés esetén sem biztos a gyógyulás: nagyjából minden ötödik páciens belehal a fertőzésbe.

A kezelésére az orvosok antibiotikumot szoktak felírni, és eltávolítják a beteg fertőzött és elhalt szöveteit.

Ezután még három hetet töltött a kórházban lábadozással, és miután hazaengedték további hat hónapos ápolásra volt szüksége, hogy sebe megfelelően gyógyuljon.

Adams orvosai azt mondták, hogy még soha nem kezeltek emberi harapás után jelentkező nekrotizáló fasciitist. A szakértők szerint elképzelhető, hogy a baktérium a harapást okozó rokontól érkezett, de lehet, hogy eleve ott volt a férfi bőrén.

(Forrás: 24.hu, livescience.com)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!