Bolygónk felé közeledik az egyik legnagyobb ismert üstökös - írja a CNET. Életünk során ez lesz az egyetlen alkalom, amikor az objektum a Naprendszer belső részén halad át.


Az égitestet a Hubble űrtávcső észlelte 2017-ben a Szaturnusz és az Uránusz pályája között. A C/2017 K2 (PanSTARRS) üstökös az elkövetkező hetekben egyre közelebb kerül, a legközelebb július 14-én lesz. Az égitesttől nem kell tartani, emberi mércével messze jár majd, a csillagászati közelség viszont lehetőséget teremt az alaposabb megfigyelésre.

Az üstököst szabad szemmel valószínűleg nem lehet majd észrevenni, kisebb távcsövekkel viszont már látható.

Egyelőre komoly a bizonytalanság, hogy valójában mekkora az objektum magja, az adatok alapján 18-161 kilométer átmérőjű lehet. Az üstökös kómája szintén hatalmas, pontos nagysága viszont nem ismert, hossza 130 ezer és 800 ezer kilométer között mozoghat.

Comet 2017 K2 Panstarrs on the 17th.
Courtesy Gerald Rhemann, Farm Tivoli, Namibia. pic.twitter.com/raCWhTMMUw

- Con Stoitsis (@vivstoitsis) June 18, 2022

Júliusi elhaladását követően a C/2017 K2 (PanSTARRS) folytatni fogja útját a Nap felé, majd ismét megindul a rendszer külső régiójába. Csillagunkhoz közeledve az üstökösök viselkedése kiszámíthatatlanná válik, az objektumok például hirtelen felragyoghatnak. Mivel a C/2017 K2 (PanSTARRS) pályája rendkívül hosszú, az égitest évmilliókig nem fog visszatérni.

(Kiemelt képünk illusztráció.)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!