A korábbi Fűrész-filmekhez képest milyen a Fűrész X? Közepes – nem mondanánk a leggyengébb epizódnak, de nem is érhet az első rész nyomába. Úgy gondolom, sikeres lesz, de ez nem a minőségének köszönhető.

Kevin Greutert visszatért a Fűrész világába. Ő rendezte a hatodik és hetedik részt, valamint jópárban vágóként tevékenykedett. Ismeri a Fűrész mitológiáját, világát és szereplőit.

Hisz már régen meghalt, de mivel kronológiailag az első két epizód között történnek az események, így ez nem akadály. Próbáltak egy csavart is belevinni, itt John a tényleges főszereplő, aki már-már antihőssé avanzsálódik.

Történetünk szerint John Kramer (Tobin Bell) halálos beteg, és bármit megtesz, hogy életben maradjon. Egy sorstársától hall egy kísérleti eljárásról, ami megmentheti az életét. Mint később kiderül, átverés az egész, és mindenki kedvenc Kirakós gyilkosát könnyebben átejtik a palánkon, mint a zepteresek nagyanyáinkat. A csalók nem tudják, hogy éppen a rossz esettel, a halálos beteg sorozatgyilkossal szúrtak ki. Ezután megkapjuk a célt: John Kramer bosszút áll a szélhámosokon, innentől mindenki kitalálhatja, hogy mi is fog történni.

Ők ketten több filmben dolgoztak már együtt, és működik közöttük a mester és tanítvány dinamika. Ami kicsit zavaró lehet, hogy mindketten 20 évvel idősebbnek néznek ki, mint a kronológiailag következő részben, de ezt nem lehetett volna máshogy megcsinálni. A többi szereplő kevés kivételtől eltekintve, mind-mind bűnözők, akik megérdemlik, amit Johntól kapnak. Synnøve Macody Lund kiemelkedik közülük, mint Cecillia Pederson, a csalók vezetője. Az északi szépségével és csáberejével operáló svindler méltó ellenfele a Kirakós gyilkosnak.

Mi akkor a probléma? Először is: próbálják szimpatikussá tenni John karakterét, hogy a Kirakós gyilkos oldalán legyünk, és neki drukkoljunk. Csakhogy ez semmiképp nem megy egy olyan ember esetében, aki halálos csapdákat gyárt, még akkor sem, ha bűnözőkön éli ki káros szenvedélyét.

Nem elég, hogy nem tudunk drukkolni a szereplőknek, még csak izgulni sem fogunk senkiért, mert nem szimpatikusak. Valószínűleg ennek a gondolatmenetnek köszönhette a film a korhatárát, no meg a bőven ömlő vérnek és beleknek, de erről később. A Fűrész X ugyanis, nevéhez híven X-es korhatárt kapott. Ez azt jelenti, hogy csak este 10 után lehet műsorra tűzni, ami a Sikoly 6-nak működött, úgy gondolom, idehaza a sikerét is ennek köszönhette anno az amúgy elég közepes horror.

Vannak erősségei is azért a filmnek. Látjuk végre munka közben mindenki kedvenc bűnöző hentesét. Ugyan kissé unalmasan és öregesen, de betekinthetünk kicsit a kulisszák mögé. Illetve filmtechnikai szempontból, talán ez a legszebb, legjobban átgondolt Fűrész a széria történetében. A szettdesign jó, a kameramozgás sokszor rátesz a nyomasztó légkörre, olykor az áldozatok szemszögében vagyunk, látjuk, amit ők látnak.

vagy látjuk, ahogy emberek a saját lábukat próbálják lefűrészelni. Tudom, hogy ez volt a cél, de nem jó érzés nézni a filmet. Csakhogy. Egyrészt kellemetlen John Kramer oldalán, az ő szemszögéből nézve állni, másrészt ahogy kínozzák magukat a színészek, konkrétan megfájdult a fejem a sok sikongatástól. Nem is feltétlenül a látvány, de a hangeffektek és színészi játék együtt eladják a kínzáspornó minden pillanatát. Aki ezt szereti, az megkaphatja. Hosszú, lassú felvezetés után, de jó pár csapdát látunk aktiválódni.

A lassú kezdésnél még kiábrándítóbb a film égi csavar teljes hiánya. Nem tekintem spoilernek, mert inkább figyelmeztetni szeretnék minden rajongót. Ha valaki olyan fűrészes csavarra vágyik, azt ki kell ábrándítanom, itt bizony ez el fog maradni. Ugyan van egy stáblista utáni rajongósimogató jelenet, de ennyi és kész. Mit lehet elmondani még erről a műről? A belezés a helyén van, a korhatárkarika is, van bőséggel belső szerv és mindenféle testnedv a vásznon.

A szérián belül valamennyire különlegesnek érződik a Fűrész X, mert megismerjük a Kirakós sorozatgyilkos metódusát, de pont ez egyben a gyengesége is. Nincs igazi csavar, nincs igazán tét, az egész egy személyes Fűrész másfeledik epizód, mint egy tényleges tizedik rész.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!