A BBC most bemutatott dokumentumfilmjéből kiderül, hogy Mohamed Al-Fayed sorozatos erőszaktevő lehetett, aki luxusáruháza személyzetéből válogatta ki áldozatit.


Egyre durvább dolgok derülnek ki a tavaly elhunyt Mohamed Al-Fayedről. A világhírű londoni Harrods luxusáruház és az egykor Gera Zoltánt is foglalkoztató Fulham focicsapatának milliárdos tulajdonosát a legtöbben onnan ismerhetik, hogy ő volt Dodi Al-fayed apja, aki 1997-ben Diana hercegnővel együtt halt meg egy párizsi alagútban történt balesetben.

Mohamed Al-Fayed tavaly augusztusban halt meg 94 éves korában. Az egyre nagyobbra dagadó botrányra így már nem reagálhat, ami egyébként a BBC dokumentumfilmje és podcastja kapcsán pattant ki. Ebből kiderül, hogy Al-Fayed legalább 5 nőt megerőszakolt, összesen pedig 20-nál is többen vádolják szexuális zaklatással vagy nemi erőszakkal.

Az árulkodó című Al-Fayed: Ragadozó a Harrodsnál című műsorban a nők arról vallanak, hogy a korábban ártatlan üzletembernek tartott közéleti szereplő valójában gátlástalan szexuális erőszaktevő és zaklató volt. A botrányos ügyeket ráadásul a luxusáruház nemhogy nem igyekezett leleplezni, hanem még segített is az esetek eltusolásában.

Az egykori Harrods dolgozók arról számoltak be, hogy az áruház tulajdonosa rendszeresen járta az eladótér hatalmas részeit, ahol gyakran kiválasztott fiatal női alkalmazottakat, akiket később előléptetett, hogy az emeleti irodákban dolgozzanak. A beszámolók szerint ezek a nők számos alkalommal áldozatai lettek az üzletember visszaéléseinek, amelyekre a Harrods irodáiban, londoni lakásában vagy külföldi utazásai során került sor.

A dolgozók tehetetlennek érezték magukat, mivel nem tudták megakadályozni Mohamed Al-Fayed újabb kiszemeltjeinek kiválasztását, és megélhetésük függött az állásuktól. A biztonsági személyzet is tisztában volt a férfi fiatal lányok iránti érdeklődésével. Sok érintett nő elmondta, hogy amikor közvetlenül Al-Fayed számára kezdtek el dolgozni, kötelező orvosi vizsgálaton kellett átesniük, amely nőgyógyászati szűrést is magában foglalt. Az eredményekhez azonban több esetben nem jutottak hozzá, mivel azokat közvetlenül a milliárdosnak küldték el.

A BBC-nek nyilatkozó nők arról számoltak be, hogy az egész áruházban „félelem kultúrája” uralkodott. Többen gyanították, hogy lehallgatták a telefonokat, így a visszaélések áldozatai féltek egymással beszélni. Ezt a volt helyettes biztonsági igazgató is megerősítette, aki szerint a lehallgatott beszélgetések meghallgatása a munkájuk részét képezte.

A Harrods jelenlegi tulajdonosainak fogalma sem volt semmiről, mélységesen megdöbbentek a vádak hallatán, és bocsánatot kértek a cserben hagyott áldozatoktól. Egyben hangsúlyozták, hogy napjaink Harrods-a teljesen más mint az 1985 és 2010 közötti időszakban volt.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!