A köztársasági elnök előtt csak a nyugati világ legfontosabb vezetői jártak Izraelben szolidaritási látogatáson.


Szolidaritási látogatást tett Izraelben az Ausztráliából hazafelé tartó Novák Katalin, írja a Mandíner. A lap úgy tudja, hogy a köztársasági elnök és delegációja reggel hét óra körül landolt a tel-avivi repülőtéren. Hivatalos találkozói mellett a magyar államfő a Hamász által fogva tartott magyar túszok családjaival is találkozik.

„Kiállunk Izrael mellett. Most Jichák Hercog izraeli elnökkel, majd a Hamasz által elrabolt magyar származású túszok családtagjaival találkozom” – írta a Facebookon Novák Katalin.

Az államfő látogatás rámutat Magyarország és Izrael kiemelten jó kapcsolatára, a magyar köztársasági elnök előtt ugyanis csak a nyugati világ legfontosabb vezetőit, illetve Izrael legközelebbi európai szövetségeseit fogadta szolidaritási látogatás keretében az izraeli vezetés.

Október 13-án jártak náluk az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökei, Ursula von der Leyen és Roberta Metsola. Az első Izraelbe látogató európai állami vezető Marcel Ciolacu román miniszterelnök volt október 17-én, akit még aznap Olaf Scholz német kancellár követett. Másnap került sor Joe Biden amerikai elnök látogatására, majd még egy nappal később Rishi Sunak brit miniszterelnök tette Izraelben tiszteletét. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök október 21-én, Emmanuel Macron francia elnök október 24-én látogatott Izraelbe.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!