Dodik nem titkolta, hogy az orosz elnök lelkes támogatója, olyannyira, hogy emiatt már figyelmeztették is. De rajong Kínáért és Azerbajdzsánért is.


Milorad Dodik és pártja mellett kampányolt nyíltan Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a Bosznia-Hercegovinában tartott vasárnapi önkormányzati választás előtt. Szijjártó Banja Lukában, Dodik kampányzáró eseményén szólalt fel szerbül – írta meg a 444.

Beszédében Szijjártó kiemelte, hogy „Magyarország a boszniai Szerb Köztársaság barátja, sok a közös vonás, például az az óriási külső nyomás, amellyel szembe kell nézni.”

– közölte a Banja Lukában tartott kampányeseményen Szijjártó.

Az Egyesült Államok idén nyáron újabb szankciókat vezetett be Dodik családi cégei ellen, azzal vádolva őt, hogy hivatalos pozícióját személyes vagyona gyarapítására használta fel a hozzá és fiához köthető vállalatokon keresztül. A magyar kormányt ez azonban láthatóan nem zavarja. Szijjártó ki is emelte:

melynek részeként támogatási programot indítottak az itteni mezőgazdasági vállalkozók számára. Eddig 40 millió eurónyi fejlesztést hajtottak végre, és

– mondta Szijjártó.

A magyar kormány és Dodik közötti kapcsolat szoros: tavaly Dodik ott volt Orbán Viktor zártkörű tűzijátéknézésén, a magyar miniszterelnök pedig elismerést vett át tőle – olyan kitüntetést, amit korábban Vlagyimir Putyin is megkapott. Dodik nem titkolja, hogy az orosz elnök lelkes támogatója. Olyannyira, hogy még Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítéspolitikáért felelős biztosa is figyelmeztette túlzott oroszbarátsága miatt.

Az MTI ugyan nem idézi, de a hvg megtalálta a szerbiai ATV tudósítását, mely szerint Dodik azt mondta:

Dodiknak minden bizonnyal nagy szerepe volt abban is, hogy a magyar kormány tagadja a srebrenicai népirtást.

Dodikot rendszeresen kritizálják a feszültségkeltés miatt. Az, hogy mennyire bonyolultak a politikai viszonyok Bosznia-Hercegovinában, jól mutatja az MTI összefoglalója a választásokról, amelyekben Szijjártó is részt vett:

  • A bosnyákok számára a legfontosabb, hogy megőrizzék a főváros, Szarajevó irányítását.
  • A horvátok fő célja, hogy Mostarnak továbbra is horvát polgármestere legyen.
  • A szerbek legnagyobb pártja, a Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetsége megpróbálja átvenni Banja Luka, a boszniai Szerb Köztársaság fővárosának vezetését.

Dodik beszédében kiemelte a szerbiai, boszniai és horvátországi szerbek egységét, ami ismét komoly indulatokat válthat ki.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!