Váratlanul érkezett a találkozó híre, a háború kitörése óta először találkozik magyar vezető az ukrán elnökkel.


Az Index értesülése szerint Novák Katalin köztársasági elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására Ukrajnába indult. Információik szerint a magyar államfő vonattal megy Lengyelországba, és onnan Ukrajnába.

Korábban Orbán Viktort és kormányát több kritika is érte nemzetközi szinten, mert a térség országai közül lényegében csak a magyar miniszterelnök volt, aki még nem találkozott az oroszok által támadott Ukrajna első emberével. Sőt Orbán április győzelmi beszédében ellenfelei közé sorolta Zelenszkijt. Szijjártó Péter külügyminisztert is számos alkalommal támadták azzal, hogy a háború kezdete óta is jó viszonyt ápol az orosz felső vezetéssel, és többször az agresszor országban járt.

Ugyanakkor Novák Katalin már többször ütött meg kritikusabb hangot Oroszországgal szemben, és diplomáciai szinten jobban kimutatja szolidaritását Ukrajnával. Októberben például csatlakozott ahhoz a közleményhez, amelyben tizenegy elnök ítélte el az október 10-én Ukrajnát érő támadásokat. A közlemény elfogadhatatlannak nevezte, hogy a moszkvai képviselők atommal fenyegetik a világot.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!