A magyar államfő a Krími Platform fórumán vesz részt, előtte Kárpátalján ünnepli az állami ünnepet.


Novák Katalin köztársasági elnök elfogadta az ukrán kormány és Volodomir Zelenszkij ukrán elnök meghívását, és részt vesz a Krími Platform soron következő, augusztus 23-i találkozóján Kijevben – írta a Sándor-palota kommunikációs igazgatósága a Telexnek.

Novák előtte ellátogat Kárpátaljára, hogy az ottani magyarsággal ünnepelje augusztus 20-át, Szent István király ünnepét.

A Krími Platform egy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdeményezésére életre hívott nemzetközi fórum, amelynek célja, hogy Ukrajna konzultációkat folytasson és egyeztessen partnereivel a Krím félsziget orosz annektálásáról, az orosz megszállás következményeiről, és arról, hogy miként lehetne ezt a megszállást megszüntetni. A Platform végső célja, hogy a félszigeten visszaállítsák az ukrán fennhatóságot.

A köztársasági elnök legutóbb 2022. november 26-án találkozott személyesen az ukrán elnökkel, amikor Lengyelországon keresztül Ukrajnába utazott Mateusz Morawiecki lengyel és Alexander De Croo belga miniszterelnök társaságában.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!