A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tiszteletbeli elnöke 91 éves volt.


91 éves korában meghalt Schmidt Egon, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tiszteletbeli elnöke, Kossuth-díjas ornitológus, író – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A Magyar Rádió heti Oxigén című műsorában 17 éven keresztül jelentkezett be madárhangokkal színesített anyagaival a madarakról és a természetről. Ornitológusként elsősorban baglyok táplálkozásának vizsgálatával és a »kis rigókkal« – fülemülék, kékbegy stb. – foglakozott, és ezek nemzetközileg elismert szakértője lett. 1954-től a Fővárosi Állat- és Növénykertnél, majd a Magyar Madártani Intézetnél dolgozott, többek között a Madárgyűrűző Központot vezette” – írták.

Schmidt Egon a Madártani Egyesület alapító tagja volt, később a Madárgyűrűző és Vonuláskutató Szakosztály elnöke és a Budapesti Helyi Csoport elnöke, majd az MME alelnöke lett. 2012-ben pedig az egyesület tiszteletbeli elnökévé választották.

A Telex a család közleményére hivatkozva azt írja, hogy a zalai származású írót gyerekkora óta érdekelték a madarak, de származása miatt nem mehetett egyetemre, így autodidakta módon tanult.

Bár főleg madarakról írt, több kötetet szentelt kisemlősöknek, hüllőknek és más hobbiállatoknak, és az úgynevezett "nem szeretem állatokat" is próbálta közelebb hozni az emberekhez.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!