Viktor Silov, a Déli Hadseregcsoport egykori parancsnoka néhány héttel 82. születésnapja előtt hunyt el Ungváron.


81 éves korában meghalt Viktor Jehorovics Silov altábornagy, a Magyarországot 46 éven át megszállás alatt tartó Szovjet Hadsereg tisztje, aki utolsóként hagyta el országunkat 1991 júniusában - értesült az rtl.hu.

Silov halálának hírét Meskó János ungvári helytörténész is megerősítette, aki az egykori szovjet tiszt közeli barátja volt, az utolsó időig napi szinten tartotta vele a kapcsolatot. Elmondása szerint Silov nagyon gyenge volt már az elmúlt időszakban, többek közt cukorbetegséggel küzdött.

Meskó János tájékoztatása szerint

Silov Csehszlovákiában, Kazahsztánban és Mongóliában is szolgált, mielőtt 1988-ban kinevezték az ideiglenesen Magyarországon állomásozó Déli Hadseregcsoport parancsnok-helyettesévé, két évvel később pedig ő lett a parancsnok. 1991. június 19-én ő volt az utolsó szovjet katona, aki elhagyta Magyarország területét a csapatkivonásokkor. Aznap 14 óra 50 perckor ért a záhonyi határállomásra, ahol elköszönt a magyar felet képviselő Annus Antal altábornagytól, a Honvédelmi Minisztérium államtitkárától, majd gyalog lépte át a szovjet–magyar határt. Ezután már civilben, diplomata útlevéllel, egy Volga 3102 típusú autóban áthajtott a Záhonyt Csap településsel összekötő közúti Tisza-hídon. A szovjet csapatok Magyarországról történt kivonása után még a Szovjet Hadsereg kötelékében a Moldovában állomásozó békefenntartó erők parancsnoka volt. 1992-ben, 52 évesen vonult nyugállományba - írja a Wikipédia.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!