A Fővárosi Nyomozó Ügyészség eredményesen indítványozta az Iszlám Állam (ISIS) szír tagjának letartóztatását, azt a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája hétfőn egy hónapra elrendelte. A férfit a Terrorelhárítási Központ munkatársainak segítségével fogták el.

A TEK folytatja a felderítést, vizsgálja Hasszán F. európai tevékenységét, kapcsolatrendszerét, együttműködik az ­Europollal, valamint több ország rendvédelmi szervével és titkosszolgálatával.

A Magyar Nemzet szerint videó bizonyítja, hogy Hasszán F. az ISIS hóhéra volt.

A 27 éves férfit a belga titkos­szolgálat azonosította elsőként, ők adhatták át a bizonyítékot a TEK munkatársainak. A lap szerint később Törökországon át migránsok között megbújva jutott át Leszbosz szigetére, majd menedékjogot kért a görög hatóságoktól, mondván, élete veszélyben van.

Iraqi government forces gather under a billboard bearing slogans of the Islamic State (IS) group and its trademark flag, in the town of Heet, in Iraq's Anbar province, which they are battling to retake from IS jihadists, on April 7, 2016. Earlier in the month Iraqi security forces recaptured parts of Heet, which was one of the largest population centres in Anbar province still held by the Islamic State (IS) group, but other areas remain under jihadist control. / AFP PHOTO / MOADH AL-DULAIMI

F. Hassan az Iszlám Állam emírje volt: kivégzéseket irányított, öngyilkos merényleteket szervezett

A Budapesten őrizetbe vett szír férfi részt vett a lefejezésekben. Legalább 20 ember haláláért lehet felelős.

A hatóságok rendelkezésére álló információk alapján Hasszán F. az ISIS által végrehajtott lefejezésekben is részt vett, a Fővárosi Főügyészség szerint 2016-ban Homsz városában húsz embert mészárolt le.

A Magyar Nemzet szerint a TEK azt is tisztázni akarja, hogy a most elfogott szír férfinak volt-e köze a Salah Abdeslam által szállított terroristákkal vagy azzal a belga gyökerű ISIS-sejttel, amely előkészítette a mészárlásokat Párizsban és Brüsszelben.

Kirendelt védője szerint a férfi tagadja, hogy terrorista, hogy részt vett lefejezésekben, vagy egyéb bűncselekményekbe. Az ügyvéd a Népszavának azt mondta, három pontban nyomoznak, de hang- és írásszakértőre is szükség lesz ahhoz, hogy kiderüljön, valóban tényleg ő volt-e a kivégzések egyik elkövetője.

Kiemelt kép: A TEK különleges egysége vitte vasárnap a férfit a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épületéhez. MTI/Mihádák Zoltán


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!