Az agrárminiszter másfél perces videóban magyarázta el, mi történik most a Lajtával, Mosonmagyaróvár környékén.


Megkezdődött a Lajta szükségtározójából a víz visszavezetése a főmederbe, jelentette be a Facebookon Nagy István. Az agrárminiszter videójában elmondta, hogy két nappal ezelőtt az árvíz tetőzésekor nyitották meg a szükségtározót, pontosan azért, hogy mintegy 20 centiméterrel mérsékeljék majd a tetőzés mértékét.

„Ez Mosonmagyaróvár számára egy nagyon nagyfokú biztonságot jelentett, hiszen stabilizálta azt a vízszintet, amelyre a védműveink garanciát jelentettek bent a városban. Most, amikor a szükségtározó megtelt, a tetőzés elmúlt, hiszen ma már stabilizálódott a vízszint, megkezdődik a visszavezetése a folyómederben a víznek, azért, hogy a szántóföldeket, illetve a szükségtározót ki lehessen üríteni, a szántóföldeket pedig mentesíteni” – mondta a miniszter.

Hozzátette: a városon belül nem növekszik a víz szintje, de elhúzódó lesz az a vízszint, amit most látnak lakosok. A szükségtározóból visszaáramló víz mennyisége elnyújtottan, de meg fog jelenni a városban.

és gyakorlatilag ez a vízszint stabilizálódik, és néhány napon belül fokozatosan apadni fog, és aztán eljutunk arra a nyugvó szintre, amikor mindenki már teljes nyugalomban élheti az életét” – mondta a tájékoztató videó végén Nagy István.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!