A Victoria's Secretet Roy és Gaye Raymond alapította 1977-ben. Leslie (Les) Wexner, a 2020 elején leköszönt vezérigazgató 1982-ben alig egymillió amerikai dollárért vásárolta meg az akkor még a csőd szélén álló boltláncot, amiből sikerült megalkotnia a világ legnevesebb fehérnemű-óriását, melynek népszerűségét 1995-től kezdődően minden évben megszilárdították évi egy divatbemutatóval. A show számos modellnek jelentett ugródeszkát a karrierjében, többen éveken át dolgoztak együtt a márkával, ami aztán a 2010-es évek közepén szép lassan elkezdett lecsúszni a lejtőn.

A Wexner-Razek korszak

Bár a Victoria's Secret évtizedeken át volt a csúcson, a korral valahogy nem sikerült haladnia. Amíg a divat- és szépségiparban egyre nagyobb teret hódított magának a diverzitás és a testpozitivitás, addig a márka nem változtatott a modellválasztási metódusán: csak csontsovány nőket alkalmaztak, amin a Wexner-Razek duó nem is tervezett változtatni, sőt. 2018 novemberében Ed Razek, az L Brands anyavállalat marketingigazgatója azt mondta a Vogue-nak, hogy eszük ágában sincs transznemű modelleket alkalmazni. Nem mellesleg azt is megjegyezte, hogy plus-size modellek foglalkoztatásában sem érdekeltek, 2000-ben ugyanis megpróbálkoztak egy molett modelleket felvonultató tévés különkiadással, de az senkit sem érdekelt.

Astrid Stawiarz / Getty Images for Fragrance Foundation Les Wexner és Ed Razek.

Razek később elnézést kért az általa érzéketlennek nevezett megnyilvánulásai miatt, a lavina azonban ekkorra már elindult. A cég eladásai esni kezdtek, ami oda vezetett, hogy több üzletet is be kellett zárniuk, 2019-ben pedig az ikonikusnak számító divatbemutatójukat is lefújták. Ez nem is volt meglepő, hiszen a marketingigazgató kijelentései után a 2018-as show nézettsége történelmi mélypont alá zuhant.

A márkának az sem tett jót akkoriban, hogy Rihanna elindította a saját fehérnemű-brandjét, a Savage X Fentyt, ami 2018-as debütálása után figyelemre méltó divatbemutatóval robbant be a köztudatba: a kollekció darabjait nem csupán karcsú modellek vonultatták fel, a kifutón a diverzitás és a testpozitivitás minden formája a maga természetességében mutatkozott meg. Miután pedig 2019-től már közvetíteni is elkezdték a bemutatót, a fél világ állva tapsolt Rihanna üzleti érzékének.

Rihanna sikeréhez emellett az is hozzájárult, hogy a divatbemutatók közvetítései alatt a modelljei gyorskaja-evésről beszéltek, szemben a Victoria's Secret angyalaival, akik jellemzően csak az extrém szigorú diétáikról és az edzésterveikről meséltek az interjúikban. Az énekesnőből lett üzletasszony pontosan tudta, kinek készíti a fehérneműit, így ahelyett, hogy megpróbálta volna megmondani a célközönségének, hogy milyenek legyenek, egyszerűen kiszolgálta az igényeiket.

Ezzel szemben a Victoria's Secret - eredeti koncepciója szerint - kényelmes környezetet teremtett volna azoknak a férfiaknak, akik a párjuknak szerettek volna fehérneműt vásárolni, ezt a mentalitást cserélte le Les Wexner. A célközönség megváltoztatásának sikeressége persze kérdéses volt, hiszen, bár nőknek akartak bugyikat eladni, a reklámjaikkal egyértelműen a hetero férfiak igényeinek igyekeztek megfelelni.

A cégnek nem jött jól az a bizonyos Jeffrey Epstein-szál sem. A szexuális bűnözőként nyilvántartott milliárdos éveken át intézte Les Wexner pénzügyeit. A Victoria's Secret marketingigazgatója 2007 körül zárta le baráti viszonyukat, hónapokkal azt követően, hogy Epsteint szexuális visszaéléssel vádolták meg. A milliárdost 2019-ben ismét letartóztatták kiskorúak molesztálásának és emberkereskedelem vádjával. Az év augusztusában holtan találtak rá a cellájában, állítólag öngyilkos lett.

Zaklatások és szemhunyások

Wexner számos kritikát kapott az Epsteinnel való szoros viszonya miatt. Bár tagadta, hogy tudomása lett volna az illegális ügyleteiről, a New York Times 2020 februárjában megjelent leleplező cikke után nem volt maradása a márkánál. Az újság több korábbi (és még akkor is a Victoria's Secretnél dolgozó) vezetőt, alkalmazottat és modellt szólaltatott meg, akik azt állították, Les Wexner és Ed Razek egyaránt támogatták a cégnél tevékenykedő nők kizsákmányolását, sőt: utóbbi maga is zaklatott modelleket.

Egyes beszámolók szerint volt rá példa, hogy Razek benézett a ruhapróbákra, ahol a fehérneműben ácsorgó modellektől elkérte a telefonszámukat, azt akarta, hogy üljenek az ölébe, megérintette őket vagy éppen vacsorára invitálta őket, a nemleges választ pedig megtorolta. Andi Muise például 19 éves volt, amikor az 58 éves Razek vacsorázni hívta, majd az étterembe menet megpróbálta megcsókolni a lányt. A visszautasítása ellenére sem állt le, állítólag hosszú hónapokon át küldözgetett neki intim hangvételű e-maileket. A 2008-as divatbemutató előtt aztán Razek ismét vacsorára invitálta a modellt, aki ekkor már nemet mondott a meghívására arra hivatkozva, hogy nyugtalanítaná, ha kettesben kellene étkeznie a marketingigazgatóval. A Victoria's Secret ezt követően váratlanul nem kérte fel őt, hogy vegyen részt a soron következő divatbemutatón, ahol egyébként azelőtt négy éven át felvonult.

Egy másik történet szerint Razek a 2018-as show előtt körbejárva Bella Hadid melleire is megjegyzést tett.

Felejtsd el a bugyit. Inkább az a nagyobb kérdés, hogy vajon a tévéhálózat engedi-e, hogy Miss Hadid végigvonuljon a kifutón azokkal a tökéletes cickókkal

- mondta állítólag, amit a lapnak három jelenlévő is megerősített, akik egyébként azt is állították, hogy Razek ugyanezen a próbán megérintette egy másik modell ágyékát.

Taylor Hill / FilmMagic / Getty Images Bella Hadid a 2018-as Victoria's Secret divatbemutató kifutóján.

A történtek után egy alkalmazott bepanaszolta a marketingigazgatót a HR-osztályon, de semmit nem ért el ezzel. A New York Times cikke szerint a cégnél dolgozók közül többen is tájékoztatták Les Wexnert a kollégája viselkedéséről, ő viszont szemet hunyt ezek felett, miközben Ed Razek a beszámolók szerint rendszeresen hangoztatta, hogy a vezérigazgató helyetteseként megkerülhetetlen a márkánál, a modelleknek pedig gyakorta elmondta, hogy ő dönt arról, szupersztár lesz-e belőlük, vagy eltűnnek a süllyesztőben. Hasonló volt a helyzet Jeffrey Epstein esetében is, aki 1995 és 2006 között többször is hazudta azt fiatal, feltörekvő modelleknek, hogy a Victoria's Secretnél dolgozik, és segíthet nekik megbízásokat szerezni a cégnél. Az említett "meghallgatásokból" bírósági beadványok szerint legalább kettő végződött úgy, hogy a milliárdos erőszakoskodott a karrierjüket építeni vágyó nőkkel. Wexner látszólag ebben az ügyben is elfordította a fejét, pedig több vezető beosztású alkalmazott is jelezte felé, mit művel Epstein.

Razek a cikk megjelenésekor már nem dolgozott a Victoria's Secretnél, 2019-ben köszönt le, nem sokkal azután, hogy a márka bejelentette, hogy transznemű modellt szerződtettek. Az egykori marketingigazgató e-mailben tagadta az ellene felhozott vádakat, állítása szerint azok valótlanok, félreértelmezettek vagy szövegkörnyezetből kiragadottak. Les Wexner nem kommentálta a cikk tartalmát, de pár héttel a megjelenése után ő is távozott a hanyatló márka éléről.

Nincs egészség, csakis üzlet

A Victoria's Secret eladásai 2019 után rohamos zuhanásba kezdtek. A cég árbevétele 2015 és 2020 között több mint 2 milliárd dollárral csökkent, majd a márka korábbi modelljei is előálltak történeteikkel. Bridget Malcolm tavaly nyáron a TikTokon beszélt arról, hogy 2017-ben Ed Razek nem engedte vonulni, mert az előző évhez képest másfél centit hízott a derekára, így a cég üzletpolitikája szerint már nem nézett ki elég jól ahhoz, hogy a műsorukban szerepelhessen. Később azt is elmondta, hogy az ügynöke azt javasolta neki, hogy kokainozzon és szexeljen minél többet annak érdekében, hogy fogyjon. Ekkor még 18 éves sem volt.

@bridgetmalcolm too little too late Victoria's Secret #victoriassecret #victoriasecretshows #CompleteMyLook #MyColoredHair ♬ original sound - Bridget Malcolm

A társadalom egyik alapvető problémája az, ahogyan a hatalmon lévő emberek a hatalommal nem rendelkezőkkel bánnak, ennek pedig az is része, hogy egyes férfiak meg akarják mondani a nőknek, hogy hogyan kellene kinézniük, és mit kellene csinálniuk

- magyarázta nem sokkal később Malcolm a Fallen Angel podcastben.

Az említett műsorban egy Erin Heatherton nevű modell is megszólalt, aki 2008 és 2013 között vonult fel a Victoria's Secret éves divatbemutatóin. Saját bevallása szerint 25 éves korában úgy érezte, már nem működnek a korábban bevált módszerei, ezért a márka táplálkozási szakértőjétől kért tanácsot ahhoz, hogy fogyni tudjon. Az említett szakember amfetaminszerű étvágycsökkentő pirulákat és hormoninjekciókat írt fel neki. Bár az utolsó bemutatóján már-már egészségtelenül sovány volt, a vezetőség továbbra is azt javasolta neki, hogy nem ártana lefaragnia magáról még pár centit. Heatherton felhagyott a VS divatbemutatóival, de évekkel később is arról számolt be, hogy depresszióval küzd, akárcsak Malcolm.

Wexnerék távozása után Martin Waterst nevezték ki a márka élére, aki még 2008-ban csatlakozott az L Brandshez. Waters 2020 novemberében lett a Victoria's Secret Lingerie vezérigazgatója, majd 2021 februárjában a Victoria's Secret első embere.

A változás időszaka

Az új vezetőségnek nem volt könnyű dolga, 2021 júliusában az L Brands még mindig a Wexner-Razek duó után takarított, közleményükben akkor arról írtak, hogy a vállalat sokszínűségi tanácsadót vesz fel, illetve diverzitási, méltányossági és befogadási tanácsot is felállítanak. Augusztusban aztán az L Brands két külön márkára szakadt, a Victoria's Secretre és a Bath & Body Worksre. Voltaképpen ide datálható a fehérnemű-óriás újjászületése.

A Martin Waters által vezetett Victoria's Secret nem győzte hirdetni, hogy a márkának új célja van, mégpedig a "tehetséges és szenvedélyes nők felemelése". A vezérigazgató drámai változásokról beszélt tavaly nyáron, miután bejelentették a The VS Collective születését, amelyben egy sokszínű nőkből álló csoportot kívántak a márka arcaivá tenni, leválta az addig ismert angyalokat.

Az említett nők között volt többek között Priyanka Chopra színésznő, Amanda de Cadenet újságíró, fotós és egyenlőségi szószóló, Megan Rapinoe LMBT aktivista és profi futballista, valamint a 2019 óta foglalkoztatott Valentina Sampaio transznemű modell is, akinek a szerződtetését annak idején többen is a cég eleve halva született diverzitásteremtő próbálkozásának tekintették.

A diverzitás azonban meglehetősen gyorsan teret nyert a Victoria's Secretnél. Idén februárban leszerződtették a márka első fekete transznemű nőjét, Emira D'Spaint, illetve egy Down-szindrómás modell, Sofía Jirau is a csapatuk tagja lett.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Sofía Jirau (@sofiajirau) által megosztott bejegyzés

Ugyanebben a hónapban a Pink kampányában is feltűnt egy új arc: a plus-size TikTok sztárt, Remi Badert mint új márkanagykövetet és mérettanácsadót köszöntötték a cégnél. Ezzel egyúttal azt is bejelentették, hogy a szabadidőruházat, a fehérneműk és a fürdőruhák esetében is készülnek nagyobb méretű darabokat piacra dobni a megszokottnál.

A néhányak számára szexi helyett mindenki számára szexissé váltunk. A pillantástól az érzés felé haladunk. A lehető legtöbb nőt kell bevonni ahelyett, hogy sokakat kirekesztenénk

- mondta ekkor Waters.

Pénz beszél

Bár egyesek szemében visszatetszést keltett, hogy a márka hirtelen egy csokor különböző alkatú, bőrszínű és érdeklődésű modellt gyűjtött össze, eddig a számok is az új vezetőséget igazolják. A Victoria's Secret legutóbbi pénzügyi jelentése szerint 2020-ban 5,413 milliárd dolláros bevételt termelt a cég, míg 2021-ben 6,785 milliárdot. A 2022 év eleji eredmények már nem voltak ennyire kecsegtetők, a vállalat felkészült egy kevéssé eredményes első negyedévre, amire véleményük szerint jelentős árnyékot vet majd az egyre növekvő infláció, illetve a februárban kirobbant orosz-ukrán háború.

Martin Waters márciusban, a számok nyilvánosságra hozatala után elégedetten jelentette ki, hogy a gyűlölködők eltűntek, a Victoria's Secret pedig a fejlődés útjára lépett. Mint mondja, a feléjük irányuló bizonytalanság megszűnt (bár állítólag kezdetben kaptak néhány levelet férfiaktól, akik aggódtak, hogy Watersék tönkre teszik a márkát az új szemléletükkel), és több márka is nyitott arra, hogy együttműködjön velük. A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy továbbra is árulnak provokatív termékeket, de már nem csak a szexisségre összpontosítanak: a repertoárban elérhetők mastectomiás melltartók, menstruációs bugyik, kismama- és sportruházat, illetve plus-size vonalon is folyamatosan bővítik a kínálatot. A tervek szerint áprilisban elindítják a Happy Nation névre keresztelt, kiskamaszokra specializálódott almárkát is, ami piaci résnek számít a high-end kategóriás fehérneműk terén.

A cég emellett néhány hete egy nagyszabású együttműködést is bejelentett a Frankies Bikinis-szel, hangsúlyozva, hogy a szóban forgó márkát is két nő álmodta meg: Francesca Aiello annak idején 17 évesen, az édesanyájával, Mimi Aielloval karöltve alapította. A kollaborációjuk persze mindkét cég igényeit kielégíti, hiszen amíg a Victoria's Secret újra bizonyíthatja, hogy a szárnya alá veszi a tehetséges és inspiráló nőket, addig a Frankies Bikinis-nek is lehetősége nyílik a terjeszkedésre a fehérneműóriás ismertségét felhasználva - például míg ők 1,2 milliós követőtáborral rendelkeznek például az Instagramon, addig a VS fő fiókját több mint 72 millióan követik a platformon.

A Victoria's Secret Instagramját görgetve is látható, milyen változáson ment keresztül a márka. A csontsovány modellek helyét hétköznapi, egészséges testalkatú nők vették át, a márciusi fotósorozatban láthattunk várandós és mozgáskorlátozott modelleket is. A legújabb, anyák napi kampányhoz azért sikerült visszacsábítaniuk korábbi angyalokat is, Lais Ribeiro és Chanel Iman személyében.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Victoria's Secret (@victoriassecret) által megosztott bejegyzés

Rajtuk kívül más ismerős arcokkal is lehet találkozni a korábbi érából, mint például Hailey Bieberrel vagy Bella Hadiddal; utóbbi januárban jelentette be, hogy visszatér a márkához, mivel végre komfortosan érezheti magát a Victoria's Secretnél a korábbi rossz tapasztalatai ellenére.

Kapcsolódó

Bella Hadid szerint a Victoria's Secret megváltozott, vissza is tért hozzájuk

Ma már erősnek és bátornak érzi magát ott, ahol korábban erőtlenné tették.

Április közepén - a márka történelme során először - egy olyan jelentést is kiadtak, amelyben felvázolták az alkalmazottjaik nemi és etnikai adatait. A WWD cikke szerint a vállalat munkavállalóinak 87 százalékát teszik ki nők, a nők közül kerül ki a vezetői pozíciókban lévő alkalmazottak 59 százaléka. A jelentésből továbbá kiderül, hogy a munkavállalók 60 százaléka színes bőrű (a vezetői székben ülők 16 százalékát alkotják).

Kifizetődőnek látszik a fordulat

Les Wexner és Ed Razek öröksége ugyan rányomta a bélyegét a Victoria's Secretre, de az új vezetőség kezdeményezései kifizetődőnek tűnnek. A pozitív hatású döntéseikről jó időben, irányítottan számolnak be, úgy fest, ez a mentalitás többeket meggyőzött, mint akiket nem. A kirekesztést látszólag megszüntették, felállították a sokszínűségi, méltányossági és befogadási tanácsot, folyamatosan fejlesztik a modellek és más alkalmazottak védelmét biztosító programjukat, illetve a környezettudatosságra is törekszenek amellett, hogy nem tesztelnek állatokon. A vezérigazgató büszke arra, amit eddig elértek, de tisztában van azzal, hogy sok tennivaló vár még rájuk.

Az erőfeszítéseinket arra összpontosítjuk, hogyan tudjuk a lehető legszélesebb körben támogatni munkatársainkat, ügyfeleinket, részvényeseinket és a bolygót. Amit mindenki elvárhat tőlem és mindenki mástól is a márkánál, az a radikális átláthatóság és elkötelezettség aziránt, hogy mindig jobbak legyünk.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!