De persze elfogadják a segítséget, ha jön. A miniszterelnök továbbra is azt kérte a védekezést vezetőktől, hogy ne engedjék az alkalmazottak, dolgozók figyelmét lankadni, mert a levonuló árvíz utáni időszakban történik a legtöbb áttörés, baleset, átázás.


Még öt nehéz napot kell átvészelni az árvízi védekezésben, hogy az ország fellélegezhessen - mondta a miniszterelnök sajtótájékoztatón szombaton, Budapesten.

"A védekezés kilencedik napjában vagyunk, túljutottunk a felén, most már vágjuk a centit, úgy számolunk, hogy még öt nap van hátra a kiemelt és erőfeszítéseket igénylő védelmi napokból." - fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: bár vannak reményeik, hogy talán hamarabb is levonul az ár, de inkább azzal számolnak, hogy még öt nehéz napot kell átvészelni és kibírni ahhoz, hogy az ország fellélegezhessen.

Közölte: az árvízi védekezés pénteken 755 kilométeren zajlott, ez már csak egy kilométerrel több, mint a megelőző napon, ami jól jelzi, hogy "túljutottunk a közepén".

Hangsúlyozta azt is: olyan vízszintet kell elhárítani, ami alatta marad a 2013-as árvízének, és ez látszik is a védekezés higgadt és nyugodt tempóján.

A mai napon túl leszünk a Duna tetőzésén Budapesten, délután már a Budapest alatti településekre fordíthatjuk minden figyelmünket - mondta Orbán.

A kormányfő Pintér Sándor belügyminiszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter társaságában szemlét tartott az árvízvédelmi operatív törzs ülése előtt a budapesti Duna-parton. (a vezető képen)

A miniszterelnök továbbra is azt kérte a védekezést vezetőktől, hogy ne engedjék az alkalmazottak, dolgozók figyelmét lankadni, mert a levonuló árvíz utáni időszakban történik a legtöbb áttörés, baleset, átázás.

Orbán Viktor szólt arról: pénteken Pilismarótnál megcsúszott a védekezés "gerincét adó töltés", búvárokat kellett bevetni, akiknek 16 órás küzdelemben sikerült a víz alatt megerősíteni a megcsúszott töltést, "ezért Pilismarótnál sem lesz baj".

Vácnál a szennyvízaknák törtek fel a nagy nyomás hatására, de ezt sikerült - ahogy a vizesek mondják - "elfognunk" - ismertette.

A következő időszak kiemelt figyelmet igénylő helyszínei már a Budapest alatti települések - mondta Ercsit, Kisapostagot, Dunaföldvárt és Paksot említve, jelezve, hogy mindenhol 100 százalékos a készültség.

„Rosszízű vitákat védekezés idején nem javaslok. Vita helyett összpontosítsunk a munkára”, ezt pedig arra mondta, hogy Magyar Péter szerint jóval több önkéntes dolgozik kint, mint amit a kormány állít. „Szerintem ez mindenkinek az országa. És amit tud, ilyenkor tegyen meg” - mondta a kormányfő.

Ursula von der Leyen Lengyelországba látogatva ígéretet tett arra, hogy akár 10 milliárd eurós finanszírozást mozgósít az árvízkárok enyhítésére, de Magyarország nem lett megemlítve a támogatandó közép-európai országok között, erről az ATV kérdezte Orbánt, aki azt válaszolta, "ha baj van, csak magunkra számíthatunk." Az Európai Uniótól érkező segítséget vagy pénzt bizonytalan dolognak tartja:

- tette hozzá.

"Helytálltunk, megvédjük az országot, aztán ha jön pénz, akkor jön, ha nem jön, nem jön. Megvagyunk mi anélkül is egyébként, de minden segítséget szívesen fogadunk. Tehát nem javaslom, hogy valami nyomorult koldus testtartásával kalapozzunk. Komoly ország vagyunk, elvégeztük a munkát" - fogalmazott.

A támogatások összegéről ezt mondta: "Igen, ilyet én is tudok mondani ilyen számokkal, csak semmi jelentősége nincs. Mi a hamuzsákokról beszélünk, meg a védekezésről, meg az élő erőről. (...) Ne sokat törődjünk velük, ez a javaslatom."


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!