Az eltűnt férfi cége feltehetően egy fedőcég volt a Hezbollah fegyvereseihez eljutott csipogók szállítási láncában.


Nemcsak a magyar BAC Consulting, hanem egy norvég férfi tulajdonában álló bolgár cég is érintett lehet a Hezbollah felrobbant csipogói ügyében – tájékoztat a 444 a norvég VG-re hivatkozva. Kedden, amikor Libanon-szerte több ezer személyhívó és walkie-talkie robbant fel, a norvég férfi éppen egy Bostonba tartó repülőgépen ült, hogy részt vegyen egy konferencián. Azóta viszont nem regisztrált be az eseményre, és nyoma veszett.

Az ügy több pontja még tisztázatlan, például az, hogy a férfi valóban részt vett-e a csipogók eladásában. Az biztos, hogy a robbanások óta sem a munkahelye, sem az újságírók nem tudták elérni őt. A VG munkatársai több, a konferenciához kapcsolódó szállodát is megkerestek, de eredménytelenül, sőt e-mailek és telefonhívások is válasz nélkül maradtak. Főnöke elmondása szerintAzonnal jelentette az esetet a hatóságoknak.

A norvég férfi bolgár cége egy lehetséges fedőcég volt a Hezbollah fegyvereseihez eljutott csipogók szállítási láncában. A VG egy volt bolgár hírszerző tisztre hivatkozva arról ír, hogy a férfi soha nem járt Bulgáriában, a cégalapításhoz szükséges dokumentumokat pedig az oslói bolgár konzulátuson írták alá. Az izraeli titkosszolgálat állhat a támadás mögött, amelynek legfrissebb adatok szerint 37 halálos áldozata és több ezer sérültje van.

A felrobbant eszközök egy tajvani gyártó termékei, de a gyártó azonnal jelezte, hogy egy budapesti cég, a BAC Consulting kötött velük szerződést gyártásra és forgalmazásra. Ennek a cégnek az ügyvezetője Bársony-Arcidiacono, aki azt állította, hogy cége nem gyártotta az eszközöket, csupán közvetítőként vett részt az üzletben. A New York Timesszerint mind a magyar, mind a bolgár cég az izraeli titkosszolgálat fedőcége lehetett, hogy papíron "megutaztassák" a csipogókat.