A főpolgármester szerint elvégezték a szükséges védvonali zárásokat és azok megerősítését, a főváros 100 százalékos felkészültségben várja a Duna tetőzését.


Az árvízi védekezés eddigi legnehezebb napja jön, Budapest 100 százalékos készültségben várja a tetőzést – írja Facebook-posztjábana főpolgármester.

Budapest főpolgármestere posztjában azt írja, az előrejelzések szerint szombaton este emelkedik a legmagasabbra a Duna vízszintje Budapesten.

Karácsony megjegyezte: az elhúzódó áradás megterheli a gátak és a védművek állapotát, ami növeli a szivárgások kockázatát, ezért a csatornázási művek figyelőszolgálatának munkatársai éjjel-nappal járják a védvonali szakaszokat. Ha bármilyen árvízi jelenséget (pl. buzgárt, fakadó vagy szivárgó vizet) észlelnek, azonnal riasztják a készenléti egységeinket.

– írja Karácsony.

A Batthyány térnél zajló védekezés mellett pénteken a Margit híd környékén is be kellett avatkozni, ami hatással van a közösségi közlekedésre – emelte ki Karácsony. Hozzátette, hogy a BKK folyamatosan tájékoztat a változásokról, és a kieső járatok helyett más vonalakon növelik a kapacitást

„Továbbra is bízom a budapestiek belátásában. Kérem, hogy a közúti forgalomban, ha tehetik, adjanak elsőbbséget a csatornázási művek és a vízművek járműveinek, és újra kérem, legyenek óvatosak az erős sodrású áradás közelében”

– zárja bejegyzését a főpolgármester.