Most először mondta ki hivatalos szervezet a laboratóriumi eredetet, de sokan így is szkeptikusak az állítással kapcsolatban.


„Nagyon valószínű”, hogy egy, a kínai kormány által ellenőrzött laboratóriumból szabadulhatott el a koronavírus-világjárvány kórokozója, a SARS-CoV-2, ami lezárásra kényszerítette az egész világot 2020-ban és 2021-ben – jelentette ki Christopher Wray, az FBI igazgatója. Ezzel ő volt az első, aki egy hivatalos szerv részéről ezt az eredetet nevezte meg a Covid forrásának – írja a BBC.

Wray a FOX Newsnak elmondta:

Az igazgató mindezeket azután mondta el, hogy az Egyesült Államok kínai nagykövete felszólította az országot, hogy „legyen őszintébb” a Covid származását illetően. A Fehér Ház kedden még azt mondta, nincs egységes és biztos álláspont az amerikai kormányban a vírus eredetét illetően.

Korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kínai egészségügyi szakemberekkel közösen arra jutott, hogy szinte kizárható a laboratóriumi eredet, és sokkal valószínűbb az emberről állatra terjedő vírus hipotézise.

Wray szerint „Kína mindent megtesz annak érdekében, hogy meghiúsítsa és elhomályosítsa” a globális világjárvány forrásának azonosítására irányuló erőfeszítéseket. Hozzátette, az ügynökség nyomozásának részletei titkosak, de az FBI-nak van egy szakértői csoportja, amely a biológiai fenyegetések veszélyeire összpontosított.

Peking válaszul „politikai manipulációval” vádolta Washingtont. „Az általuk levont következtetések nem hitelesek” – fogalmazott tömören és egyértelműen Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

David Robertson professzor, a Glasgow-i Egyetem vírusgenomikai és bioinformatikai részlegének vezetője például továbbra is azt állítja, hogy sokkal valószínűbb a természetes eredet, de más tudósok is úgy vélekednek, hogy kevés a bizonyíték ahhoz, hogy kétséget kizáróan be lehessen bizonyítani a vírus laboratóriumi származását.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!