Kormánypárti politikusok rögzítenék, hogy kizárólag azokat illeti meg a „Nők 40” elnevezésű kedvezményes nyugdíjjogosultság, akik 40 évig nőként dolgoztak.


Néhány nappal azután, hogy egy transznemű magyar nő pert nyert a bíróságon, mert nem vonulhatott nőként 40 év szolgálati idő elteltével nyugdíjba, fideszes politikusok kezdeményezik a „Nők 40” elnevezésű kedvezményes nyugdíjjogosultság szabályainak módosítását. Ugyanis álláspontjuk szerint kizárólag azokat illeti meg a szóban forgó kedvezmény, akik 40 évig nőként dolgoztak.

A Blikk szúrta ki, hogy a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítását Semjén Zsolt (KDNP) és Gulyás Gergely (Fidesz) kezdeményezte. Az Országgyűlés honlapján csütörtökön közzétett törvényjavaslat szerint

A javaslat indoklása szerint az Alaptörvény egyértelműen rögzíti, hogy Magyarország a születési nemet tartja számon, ezért eleve nem lehetséges semmilyen a biológiai determinációval ellentétes változás figyelembevétele. A dokumentum szerint a módosítást a folyamatban lévő és a megismételt eljárásokban is alkalmazni kell.

A mostani törvénymódosító-javaslat előzménye, hogy a Háttér Társaság civil szervezet egyik ügyfele, Angyal Elvira még 2020 előtt kérelmezte új neme jogi elismerését. Ő férfinak született, de 2013 óta a hivatalos iratai szerint is nő. Ezért meglepődött, amikor 2021-ben kiderült: a nyugdíjfolyósító továbbra is férfiként tartja nyilván, így nem vonatkoznak rá a nők 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjazására vonatkozó szabályok. A transznemű nő a Háttér Társaság segítségével megtámadta a határozatot.

A bírósági döntésnek eleget téve a kormányhivatal módosította a felperes nemére vonatkozó adatot a nyilvántartásban, így Elvira 2 év múlva, 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhatna.

Azonban Selmeczi Gabriella fideszes politikus a hír nyilvánosságra kerülésekor kijelentette, hogy törvényt kell módosítani, mert nem lehet, hogy valaki, aki férfinak született, az nőként kedvezménnyel mehessen nyugdíjba. Most pedig Semjén Zsolt és Gulyás Gergely be is nyújtotta az erre irányuló módosító javaslatot.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!