Az alkoholisták közül sokan maguknak sem ismerik el a függőségüket. Vannak, akik csak így tudják oldani a hétköznapi stresszt, másoknál azonban személyiségtorzulást is okozhat az elvonási tünetekről nem is beszélve.


Hamarosan véget ér a száraz január, vagyis az alkoholmentes hónap. A 31 napos önkéntes alkoholmegvonásra mindenki különböző indokok miatt szokott benevezni: sokan barátok közötti kihívásként tekintenek erre az időszakra, mások egyszerűen a karácsony környéki mértéktelenséget próbálják ellensúlyozni, írja a LADbible.

Az AlcoholChange.org.uk oldal szerint mindenképp érdemes végiggondolni, hogy ki miért veselkedett neki ezeknek a heteknek, mielőtt újra a pohárért nyúl. Ezen felül azt is érdemes számba venni, hogy a sikeresen (vagy épp sikertelenül) teljesített kihívás mit adott az életünkhöz.

Az Egyesült Királyság alkoholfüggőket kezelő központja szerint érdemes ilyenkor önvizsgálatot tartani, hiszen az alkoholizmus az egyik legnehezebben felismerhető addikció. Ebben nyújthat segítséget a Bradford Health Services tíz pontja:

Közösség és ivás

Árulkodó jele lehet az alkoholizmusnak, hogy a társasági eseményre valaki a többiek előtt érkezik, és már akkor túl van egy-két poháron, mire mások is megérkeznek. Gyanús lehet az is, ha valaki ezekre a baráti összejövetelekre inkább a piálás lehetősége miatt jár, mintsem a közösségi élmény miatt.

Védekezés

Az alkoholfüggők nem veszik jó néven, ha arról faggatják őket, hogy mennyit fogyaszthatnak. Ilyen esetekben ezek az emberek ingerülten reagálnak, és rendre valamilyen kifogást hoznak fel, amivel igazolják a túlzott alkoholfogyasztást.

Kitolódó határok

Kezdetben akár néhány korty ital is elég ahhoz, hogy fejbe vágja az embert. Az alkoholizmus jele lehet, ha ez az érzés idővel teljesen elmúlik, vagy csak jóval nagyobb mennyiség hatására jelentkezik. A rendszeres alkoholfogyasztók esetében az ital hatásaival szembeni tolerancia kitolódik, és egyre több kell a kívánt érzés eléréséhez.

Stresszoldás

A probléma jele lehet az is, ha a munkahelyi stressz és nyomás levezetésére alkoholra van szükség. Ettől még ezek az emberek élhetnek látszólag teljesen egészséges életet, sőt, akár sportolhatnak is, viszont ha az ital a mindennapi gondok elől menekülés részévé válik, mindenképpen érdemes segítséget kérni.

Napközbeni ivás

Az alkoholizmus egyik legnyilvánvalóbb jele, hogy a betegséggel küzdők már munkába indulás előtt is a piáéra gondolnak. Akadnak köztük, akik titokban italt csempésznek a munkahelyükre, és a kellemetlen szagok leplezése miatt egyre gyakrabban rágóznak.

Kifogások

Sokan még akkor is megpróbálják tagadni az alkoholizmust, amikor a piálás már teljesen nyilvánvaló gondokat okoz. Hiába bukik le egy ittas vezető, vagy kerül utcai baleset miatt kórházba egy alkoholista, ilyenkor is képesek egészen más magyarázatot adni a problémáikra ahelyett, hogy elfogadnák a valódi indokot.

Megváltozott személyiség

Az emberek gyakran kifordulnak önmagukból, ha alkoholisták lesznek. Az addig csendes, visszahúzódókból harsány hangoskodók lehetnek, a zárkózottak hirtelen kitárulkoznak, de akadnak agresszív erőszakoskodók is. A látszólag megmagyarázhatatlan változások mögött könnyen meghúzódhat a gyakori szeszesital-fogyasztás.

Nincs határ

A többség pontosan érzi, hogy mikor tart az utolsó pohárnál. Az alkoholisták azonban nem, vagy egyre nehezebben tudják elérni ezt a pontot. Sokan közülük csak egy sörre ugranak be a kocsmába, amiből aztán rendre több korsó és éjszakába nyúló ivászat kerekedik.

Elvonási tünetek

A hányinger, az izzadás vagy a szapora szívverés klasszikus tünetei annak az alkoholfüggőnek, aki hirtelen abbahagyja az ivást. Ha ezeket a tüneteket gyorsan megszünteti egy-egy pohár ital, akkor nem is lehet kérdés a továbbiakban az alkoholizmus.

Impulzív döntéshozatal

Az is az alkoholizmus jele lehet, ha italozás közben kockázatos döntéseket hozunk. Ilyen lehet például az ittas vezetés annak ellenére, hogy pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy mennyit fogyasztottunk. A részeg sofőr ilyen esetekben nem győzi bizonygatni, hogy minden rendben van, nem lesz gond, de az alkohol alaposan lassítja a reakcióidőt. Ha tehát ittasan egyre inkább hajlamosak leszünk rizikósabb helyzetekbe belemenni, szintén érdemes szakember segítségét kérni.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!