Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Valószínűleg hallottál már a vércukorszint fogalmáról és a cukorbetegségről, de mit is jelent mindez valójában? Leegyszerűsítve a dolgot, a cukor vagy másképpen glükóz, a szervezetünk üzemanyaga. Segít abban, hogy a testünk és az agyunk aktív és energikus maradjon.

A vércukorszint annak függvényében változik, hogy mit és mikor fogyasztunk. De néha a szervezet nem úgy működik, ahogy kellene, és nem tudja megfelelően feldolgozni a cukrot. Ilyenkor a vércukorszint megnő, és ez veszélyezteti a vérereket, különböző belső szerveket és az idegeket. Ez az állapot pedig olyan súlyos következményekkel járhat, mint a 2-es típusú cukorbetegség.

Ezért rendkívül fontos, hogy ellenőrzés alatt tartsd a vércukorszintedet. Az Egyesült Államokban több mint 29 millió ember szenved cukorbetegségben, de sokan nem is tudnak róla. A jó hír az, hogy ha idejében tudomást szerzel a betegségről, van rá mód, hogy ellensúlyozd a bajt, és elkerüld a további problémákat.

A magas vércukorszint tünetei

Az ellenőrizetlen vércukorszint tünetei széles skálán mozognak, íme azok a tünetek és jelzések, amelyekre oda kell figyelned:

1. Sok folyadékot iszol, és nagyobb a vizelési ingered. A tested próbál megszabadulni a felesleges cukortól, ezért iszol többet, és ennek következtében megnő a vizelési ingered is.

2. Állandóan kimerültnek érzed magad. Ez azért van, mert a szervezeted nem kap elég energiát, így fáradtnak érzed magad.

3. Romlik a látásod. A cukorbetegség homályos látást okozhat, és összességében veszélyt jelent a szem egészségére.

4. Fájdalmat érzel a lábfejedben illetve a kezedben. A cukorbetegek gyakran tapasztalnak zsibbadást vagy viszkető, bizsergő érzést a végtagjaikban.

5. A lábfejed könnyebben befertőződik. A lábfej elvesztheti az érzékenységét, így minden kisebb sérülés komoly problémákhoz vezethet.

6. A magas vércukorszint károsítja a veséket. A vesék szűrőkként működnek, amelyek megtisztítják a véredet. Amennyiben túl sok cukor van a vérben, a veséknek sokkal többet kell dolgozniuk.

7. Nagyobb a szívroham illetve az agyvérzés veszélye.

8. A magas vércukorszint húgyúti problémákhoz vezethet, érzékenyebbé tesz a húgyúti fertőzésekkel szemben. Néhány esetben a cukorbetegség károsíthatja az idegeket, és arra kényszerítheti a húgyhólyagot, hogy túlzottan tevékenyen működjön.

9. A bőröd kiszárad és viszket. A magas vércukorszint kiszárítja a bőrt, és különböző problémákat okozhat, ilyenek például a gombás fertőzések.

Ha arra gyanakszol, hogy valami nincs rendben a vércukorszinteddel, fordulj orvoshoz minél előbb. Az egészséges életmód, és a rendszeres orvosi ellenőrzés segíthetnek megőrizni az egészségedet. Jobb, ha biztosra mész!

Ez a cikk pusztán informatív jellegű, ne hagyatkozz a saját diagnózisodra, és semmiképpen ne szedj gyógyszert a saját belátásod szerint, mindenképpen fordulj szakképzett specialistához.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!