A lenyűgöző szépségű textilmintás kúpcsiga mérge akár 700 emberrel is végezhet. Az idegméreg előbb megbénítja, majd előemészti az áldozatát.


Csak kevesen tudják, hogy az emberre legveszélyesebb öt állat közé tartoznak a csigák, írja az IFL Science. Közülük is elsősorban az édesvízi csigák számítanak veszélyesnek az általuk terjesztett betegségek miatt. Az óceánokban élő kúpcsigákat pedig elsősorban az idegmérgük miatt érdemes messzire elkerülni.

Néhány napja a Redditen felbukkant egy videó, amiben tudtán kívül épp azt mutatja be a feltöltő, hogyan nem szabad viselkedni ezekkel a látszólag békés puhatestűekkel. A tengerparton álló férfi a homokból felkapja az egyébként különleges csigaházat, amit forgat, majd bele is nyúl többször. Láthatóan fogalma sincs arról, hogy az apró textilmintás kúpcsiga mérge akár 700 emberrel is képes végezni.

A meggondolatlan férfiról készült videót itt lehet megnézni:

Parents wanted to show the cool snail they found while on a vacation to Egypt
by u/Nico038cc in OopsThatsDeadly

Valamennyi kúpcsiga mérgező, de minden fajnak saját, egyedi méregkeveréke van. Ezt a radula-fogaikből lövellik ki, és végül az ormány segítségével juttatják az áldozat szervezetébe. A méreg megbénítja és előemészti a prédát, miközben a csiga szája elnyeli. A kúpcsiga képes majdnem a saját testével megegyező méretű zsákmány felfalására is, mert hatalmasra tudja tátani a száját.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!