Egy beteg gyerekkel akár másfél órát is utazhatnak, mire eljutnak a kijelölt gyerekorvosi ügyeletre. Mehetnének a járási központba is, de ott csak felnőtteket ellátó orvos tudna foglalkozni vele.


Pest megyében is megváltozik az orvosi ügyeleti rendszer, gyermekorvosi ügyelet 3 helyen, míg háziorvosi ügyeleti hely a korábbi 50 helyett csak 11 helyen lesz elérhető - írja az RTL.hu.

Pomázon eddig a 42 ezres település lakói mellett e környező helyekről is érkeztek betegek, például Csobánkáról, Ürömről és Budakalászról. A polgármester szerint ez egy régóta és jól működő rendszer volt, az ügyeleti hely kialakítása teljesen megfelelő, viszont a politikai döntés az az volt, hogy a járásközpontban kell kialakítani az ügyeletet, így ez el volt döntve – mondta a Híradónak Leidinger István. A betegek ezentúl Szentendréig utazhatnak ellátásért. Gyerekorvoshoz viszont Vácig kell menni, mintegy 40 kilómétert. Ez autóval közel 40 perc, tömegközlekedéssel 1,5 óra. A városvezető szerint ez életszerűtlen: „Egyszerűbb bemenni Budapestre és ott ellátást kérni egy kórházban".

Februártól az 1,3 milliós Pest megyében 3 városban lesz házi gyermekorvosi ügyelet: Vácon, Érden és Cegléden.

Az Országos Mentőszolgálat azt közölte, hogy a járási központba is vihetik a gyerekeket, de ott csak felnőtt háziorvoshoz tudnak menni.

– mondta Sztranyai Anette, pomázi háziorvos.

A megye eddigi 51 felnőtt háziorvosi ügyeletéből is csak 11 marad, ahova éjjel is mehetnek a betegek.

Az orvosi kamara háziorvosi kollégiumának vezetője szerint az is gond, hogy a sürgősségi ellátáshoz is az éppen ügyelő háziorvost küldik ki a mentőorvos helyett.

– mondja Keczéry Attila.

Úgy tudja, hogy a kamara kérésére a mentőszolgálat oktatást is tart majd a háziorvosoknak.

Pest megyén kívül februártól Fejér megyében is megváltozik az ügyeleti rendszer. A mentőszolgálat a híradónak azt írta: „az eddiginél jobb rendszert építenek”, vagyis február 1-től javulás lesz tapasztalható az ellátás színvonalában és a hozzáférésben is.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!