Nem véletlen, hogy ezen a részen leállították a közlekedést. Bár a Duna már tetőzött Budapesten, a veszély még nem múlt el. A csörgedező erecskék azonban egyelőre nem okoztak semmilyen bajt.

Pénteken megnéztük a Batthyány téri aluljáró metró felőli oldalát, azt a részt, amit a BKV birtokol, és ahol az árvízi védekezést is a cég emberei végzik. Szombaton, a tetőzés napján pedig a másik oldalon jártunk. Ekkor kapta a legnagyobb terhelést az állomás és a teljesen lezárt alagút.

A rendszer hasonló, mint a BKV oldalán: a nagy teljesítményű, állandóan telepített szivattyúk mellett még készenlétben állnak mobil szivattyúk is, ha esetleg szükség lenne rájuk. Amikor a HÉV alagutat 1972-ben építették (előtte csak a Margit hídig közlekedtek a szerelvények),

és ennek megfelelő volt mind a szigetelése, mind a gépészete, azaz szivattyúk ebben az alagútban mindig is voltak.

Negyven év szolgálat után, a budai fonódó villamos építésekor az alagút födémét megerősítették, hogy elbírja a villamosokat, azonban teljes felújításra nem került sor.

azt megelőzően az egész állomást egyben hidalta át a födém.

Mivel az engedélyünk csak az állomás területére szólt, így az alagútba csak bekukkanthattunk. Meglepetésünkre két szerelvény is vesztegelt az alagútban, azonban mást nagyon, ebből a távolságból nem láthattunk.

Az állomáson viszont több helyen láttunk is kisebb szivárgásokat, de ezek egy része a csatornahálózatból jött, azaz minden bizonnyal összegyűjtött vízről van szó.

Más helyeken viszont a mértéke még jóval csekélyebb volt annál, hogy bármi komolyabb intézkedést igényelt volna. A személyzet mind az állomást, mind az alagutat rendszeresen végigjárja, figyeli, hogy valahol szivárog-e a víz.

azonban fel nem gyűlt, mert a fal és a járófelület találkozásánál képzett vékony résen rögtön el is folyt a csatornába.

Mindenesetre ezt a területet külön elkerítették homokzsákokkal, és a szivattyú csövét is odakészítették, hogy ha bármikor megerősödne a szivárgás, indulhassanak a gépek. Azt tudni kell, hogy

de azért reméljük, hogy a most láthatóvá vált szivárgásoknál a javítására a következő árvízig sor kerül.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!