A lépéssel a Joe Biden amerikai elnök vezette Kína-szkeptikus országok táborának egyik fontos tagjává válhat a déli-európai ország. A kritikusok szerint a lépés káros hatással lehet az olasz gazdaságra.


Olaszország a kilépést tervezi a kínai "Egy övezet, egy út" kezdeményezésből. Giorgia Meloni miniszterelnök még nem hozta meg az erről szóló döntést, azonban már csak a távozás módja a kérdéses - tudta meg diplomáciai forrásokból a Politico.

2019-ben Olaszország lett az első G7-ország, amely csatlakozott Kína globális infrastrukturális programjához, ezzel nem kis megdöbbenést keltve a nyugati szövetségesek között. Most azonban Meloni azt tervezi bejelenteni G7-es kollégáinak, hogy megszakítják a kapcsolatokat Hszi Csin-ping elnök nagyszabású külpolitikai projektjével.

Sokan azonban attól tartanak, hogy a kínai programból való kilépés káros hatással lesz az olasz gazdaságra, mivel a csatlakozás óta Kína Olaszországba irányuló exportja 51 százalékkal nőtt 2019 és 2022 között.

Az "Egy övezet, egy út" kezdeményezés keretében Kína 150 országban és nemzetközi szervezetben fektet be, többek között kikötők, hidak, vasutak és felhőkarcolók építésének finanszírozásával. A programhoz Magyarország is csatlakozott, a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítását is kínai hitelből, kínai fővállalkozókkal végzik el.

(via 24.hu, Politico)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!