Nem először történt ilyen, korábban egy festő csinált hasonlót, most egy környezetvédő aktivista csoport sem vállalta eddig a felelősséget.


Zöldes színben fluoreszkált a Canal Grandénak a vize a Rialto híd közelében, vizsgálatot indítottak, hogy kiderítsék, mi okozza a jelenséget – ezt közölte az olasz tűzoltóság.

Már megkapta a vízmintákat a regionális környezetvédelmi hivatal, és folyik a vizsgálat, egyúttal a velencei prefektus a rendőrséggel tárgyalt, hogy a jelentés fényében mit kell tenniük a hatóságoknak.

A La Nuova Venezia lap azt a fülest kapta, hogy a rendőrség környezetvédelmi aktivisták után nyomoz, hogy esetleg van-e közük a történtekhez. Olaszországban ugyanis nemrég több ilyen akció is volt, környezetvédők műemlékeket festettek be, valamint korommal festették feketére a római Trevi-kút vizét, hogy tiltakozzanak a fosszilis tüzelőanyagok ellen.

A mostani esetben annyi mindenképp ez ellen a verzió ellen szól, hogy eddig még egyetlen csoport sem állt elő követelésekkel, ami ilyenkor megszokott.

Egyébként volt már hasonló eset régebben, akkor is épp bezöldült a Canal Grande vize. 1968-ban Nicolás García Uriburi argentin művész akciója keltett figyelmet, aki zöldre festette a csatorna vizét fluoreszkáló zöld festékkel a 34. Velencei Biennále alatt, és ő is a környezet védelmének fontosságát hirdette ezzel.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!