Egy ismeretlen májbetegségben szenvedő kislány és egy májdaganatos férfi életét egyszerre mentette meg a donorszerv.


Magyarországon először hajtottak végre olyan májtranszplantációt, mely egy hazai donorszerv kettéosztásával két ember életét mentette meg, derül ki a Semmelweis Egyetem közleményéből. A műtétet az egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján hajtották végre még december 2-án.

A szerv kisebbik részét egy 3 éves kislány kapta, aki ismeretlen eredetű májelégtelenség miatt került fel a sürgősségi transzplantációs listára. A máj nagyobbik részét pedig egy 35 éves májdaganatban szenvedő férfi kaphatta meg,

A máj ereinek és szöveteinek kettéválasztását és a gyerek műtétét dr. Benkő Tamás egyetemi docens, dr. Rózsa Balázs szakorvos, dr. Piros László és csapata végezte, ezt követően a szomszédos műtőben a fiatal felnőtt operációját dr. Piros László vezetésével dr. Huszty Gergely adjunktus és számos szakdolgozó közreműködésével hajtották végre. A műtétek során az aneszteziológus team vezetője dr. Füle Balázs főorvos volt.

A fiatal férfi már az operáció után röviddel osztályra került, és kéthetes lábadozást követően engedték haza. A kislányt további megfigyelésre a Gyermekgyógyászati Klinikára szállították, ahonnan hamarosan hazaengedik.

A Semmelweis Egyetemen január 3-án egy újabb, hasonló májátültetést is végrehajtottak, melynek során ugyancsak egy szerv két életet mentett meg: egy 20 hónapos májvéna elzáródásban szenvedő kisfiúét, és egy Hepatitis B-vírus fertőzött felnőtt férfiét. Ezek a műtétek is jól sikerültek.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!