Az Adaptive Hussars hadgyakorlata alatt hatezer katonát és 700 technikai eszközt mozgattak meg. Bár a kormányzat a terrorveszélyt és a migrációt is említette a honvédségi megmozdulás indokaként, a hadgyakorlaton nem jelentek meg konkrét feladatok a déli határhelyzettel, terrorveszéllyel kapcsolatban.


A honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf még a hónap elején megindokolta, hogy miért szükséges a minden eddiginél nagyobb, átfogóbb, Adaptive Hussars 2023 néven meghirdetett hadgyakorlat.

- mondta akkor a miniszter.

A november végén befejeződött gyakorlat összegzésekor is azt emelték ki: a háború, a migráció és a terrorizmus miatt volt szükség a magyar haderő védelmi képességének tesztelésére.

Szenes Zoltán nyugdíjas vezérezredes, a Magyar Honvédség volt vezérkari főnöke az ügyben azt nyilatkozta a Népszavának: „Most derült ki, hogy az orosz veszélyre válaszul született, a NATO és az EU által kitalált védelmi stratégia jól működik élesben.” Az orosz veszély miatt a NATO 2022-ben új stratégiai koncepciót fogadott el, amely szerint meg kell erősíteni az elrettentést és a védelmet a keleti végeken.

Itt érdemes megemlíteni azt is: bár a kormányzat a terrorveszélyt és a migrációt is említette a honvédségi megmozdulás indokaként, a hadgyakorlaton nem jelentek meg konkrét feladatok a déli határhelyzettel, terrorveszéllyel kapcsolatban.

A tényleges (vagyis a „lőporfüsttel járó”) hadgyakorlatokról szólva a volt vezérkari főnök azt emelte ki: azok tervezésénél érezhetően figyelembe vették az orosz-ukrán háború tapasztalatait.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!