A külügyminiszter azt mondta, hogy ha a bolgár kormány visszavonja a gáztranzitdíj bevezetésének tervét, akkor a magyar kormány sem vétózza meg a schengeni csatlakozásukat.


Szijjártó Péter a közösségi odalára feltöltött drámai zenei aláfestésű videóban árulta el, hogy megzsarolták Bulgáriát az orosz gázzal kapcsolatban.

Többek között azt mondta:

A külügyminiszter szerint azért volt erre szükség, mert a bolgárok tranzitdíjat akartak bevezetni, és veszélyezették volna a magyar és más országok gázellátását.

Az ügy előzménye az volt, hogy novemberben a bolgár kormány bejelentette: tranzitvámot vet ki az országukon áthaladó, orosz eredetű gázra. A döntés a magyarok mellett még Szerbiát és Észak-Macedóniát is érintette volna, megdrágította volna a földgáz árát - írja a Telex.

Ugyanakkor Bulgária épp szeretne csatlakozni a schengeni övezethez, az erről szóló döntést pedig decemberben hoznák meg. Ezt viszont több EU-tagállam - így Magyarország is - megvétózhatná.

A bolgár kormány végül bejelentette a héten, hogy mégsem lesz gáztranzítdíj. A Financial Times másnap azt írta, hogy a magyarok vétójától tarthattak.

A bolgár visszalépésre reagálva Szijjártó Péter az interjúban azt mondta a tranzitdíjról:

Majd hozzátette, ha valóban visszavonják azt a bolgárok, akkor a magyar kormány is eláll a vétózástól.

VIDEÓ: Szijjártó Péter nyilatkozata


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!