A területfejlesztési miniszter szerint demográfiai válságban van a Balaton és környéke, és ezen a helyzeten mindenképpen változtatni kell.  


Navracsics Tibor szerint „nem túl fényes” a Balaton demográfiai helyzete. A területfejlesztési miniszter egy siófoki konferencián úgy fogalmazott: válság van, amivel foglalkozni kell, ezért a területfejlesztésben az új fókusz a kis- és középvárosokra került és „fontos feladat a vidék népességmegtartó erejének fokozása. Közigazgatási határok helyett pedig a funkcionálisan összetartozó térségekre kell helyezni a hangsúlyt”.

A Balaton jelenleg a legnagyobb egybefüggő elöregedő térsége Magyarországnak. A balatoni településeken a koronavírus fokozta belföldi vándorlás, illetve az otthoni munkavégzés miatt nőtt a népesség, de nem fiatalodott a lakosság, amiért szerinte a magas ingatlanárak a felelősek.

„Meg kell még vitatni azt, megtartható-e a Balaton lakóhelyként, vagy arra kell berendezkedni, hogy egyfajta magyar Floridaként, a jómódú magyar nyugdíjasok, illetve a felső- és felső-középosztály nyaraló és pihenőhelye legyen, ahova néha leugranak vagy visszavonulnak” – fogalmazott a miniszter és hozzátette: meg kell tenni minden erőfeszítést a Balaton lakóhelyjellegének visszahozására és erősítésére.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!