Az ismert meteorológus szerint hiába van bármennyi tapasztalata, nem tud enni és aludni, mert félti az értkeiket, és sajnálja mindazokat, akik hasonló cipőben járnak.


Pártai Lucia, az ország egyik legismertebb meteorológusa, nagyon jól ért ahhoz, hogy előre megmondja az időjárást, a Duna-parti házát mégis rendszeresen elönti az ár – írja a Ripost. Aigner Szilárd özvegye már 22 éve él a természet közvetlen közelében, de most olyan károkat látott, amilyenekkel ritkán találkozott.

– kezdte szomorúan Lucia, majd hozzátette:

„Amikor mi a férjemmel megvettük ezt a házat, 1986-ban, egyfelől még volt folyamkotró vállalat és rendszeresen tisztították a medret, az építésügy pedig nem adott engedélyt lábakon álló házra. Ahelyett, hogy erre köteleztek volna mindenkit, aki hullámtérre költözött. Vagyis a megváltozott klíma, a mederkotrás hiánya és a régi építkezési lehetőségek összessége eredményezi a mostani helyzetet: nagyon sok, a hullámtérben álló házat önt el a víz órákon belül. Köztük a miénket is”

– számolt be a drámai helyzetről.

Lucia már rutinosan kezeli az áradásokat: ha a háza alsó szintjét ellepi a víz, a teraszról csónakba száll és úgy indul dolgozni. A nehéz időkben sem könnyű a munkája, hiszen folyamatosan egyeztet a mentésben részt vevő hatóságokkal. Most is így telnek a napjai, és elkeseredve jegyezte meg: az előrejelzések szerint a helyzet nem fog gyorsan javulni.

– tudatta a hírt. Lucia arra is felkészült, hogy a háza alsó szintje hetekig állhat vízben.

„Bármennyi tapasztalatom van, most is a gyomorgörcs kerülget, nem tudok enni és alig alszom. Féltem az értékeinket, és sajnálom mindazokat, akik hasonló cipőben járnak, mint mi. Ezzel együtt is azt tudom mondani, semmi pénzért nem költöznék el a házból. Mert amikor nyugodt a folyó, nincs ennél gyönyörűbb környezet”

– jelentette ki.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!