Két Balatonnyi víz folyik le néhány nap alatt a folyón. A Boris ciklonnak köszönhetően 21 Balatonnyi víz hullott le összesen, aminek csak egy része jutott el a Dunáig.


Az elmúlt héten az Európán végigsöprő Boris ciklon jelentős csapadékot hagyott maga után, amelynek hatására két Balatonnyi vízmennyiség halad át a Dunán ezen a héten. Ez a mennyiség még mindig csak töredéke a ciklon által Közép-Európában lehullott 21 Balatonnyi víznek, írja az Időkép.

Goda Zoltán vízügyi kutató a Facebook-oldalán részletesen kiszámolta, hogy a múlt héten lezúdult eső közel 21 Balatonnyi vizet hozott Közép-Európára. Ezt a hatalmas mennyiségű csapadékot részben elnyelte a föld, részben a vegetáció, egy része hóként maradt az Alpokban, míg más részei visszapárologtak vagy különböző folyókon keresztül haladtak a tengerek felé. A Duna azonban most a ciklon hatására összegyűlt víz jelentős részét vezeti le.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) folyamatosan közli a vízhozamot, amely megmutatja, hogy másodpercenként hány köbméter víz halad át a Duna egy-egy szakaszán. Ezen adatok alapján könnyen kiszámítható, hogy a hét első felében, hétfő éjféltől csütörtök délutánig már egy teljes Balatonnyi víz zúdult át Budapestnél. A folyó jelenlegi átfolyási sebessége kb. 7500 köbméter másodpercenként, ami miatt ez a vízmennyiség tovább növekszik.

A következő napokban az áradás tovább gyorsul, így további másfél nap alatt újabb Balatonnyi víz zúdul majd le a folyón. Összességében tehát egy hét alatt két Balatonnyi víz halad át a Duna medrén Budapestnél.

Egy ilyen vízmennyiség – ha Magyarország teljes területén oszlana szét – körülbelül 4 centiméteres, bokáig érő vízréteget hozna létre az ország teljes felszínén. Az árhullám még tart, és a teljes mennyiség pontos meghatározására csak annak levonulása után lesz lehetőség.

A kutató teljes posztját itt lehet tanulmányozni:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!