A lap szerint egy hete palackos vizet osztanak az iskolában. Azt egyelőre nem tudni, honnan és hogyan kerülhetett ólom a csapvízbe.


A megengedettnél kétszer magasabb ólomtartalmat mértek a Gazdagrét-Csíkihelyek Általános Iskola csapvizében.

Az iskolában ezért egy hete palackos vizet osztanak, nehogy igyanak a csapvízből. A vizsgálatok szerint 22,6 mikrogramm ólmot tartalmazott a csapvíz – írta a Bors.

Az ólommérgezés veszélyei

Könnyű megmunkálhatósága miatt az ólom évszázadokig az egyik leggyakrabban használt fém volt, ólmot kevertek például a festékekbe, de ólomból készültek a csövek, vízvezetékek is.

Az ólommérgezésnek számos súlyos szövődménye lehet, károsíthatja az idegrendszert, a veséket, az immunrendszert, a csontokat, a látást és a hallást, sőt a termékenységre is hatással van. A tünetek közé tartozik az étvágytalanság, a hasfájás, a székrekedés, a vérszegénység, a letargia. A fejlődés lelassulhat, tanulási nehézségek és viselkedési zavarok jelentkezhetnek.

Forrás: Házi Patika

Az iskola igazgatója szerint a bejövő víz minősége megfelelő, így az iskolai vezetékekben lehet a probléma, de egyelőre nem tudni, honnan került ólom a csapvízbe.

Nagyon régi vízvezetékekben ólomtartalmú csöveket is használtak, ám az iskola 1986-os építésekor ez már nem fordulhatott elő.

Via: Index



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!